Drömmen om ett fritidshus

Ett charmigt torp i skogen, ett härligt båthus längs kusten, en fjällstuga med bastu i norr… Drömmen om ett fritidshus kan se ut på många sätt och vi blir allt fler som hänger på den drömmen.

fritidshus

Att ha ett eget retreat någonstans, dit man kan fly och lämna storstadsbruset bakom sig för en stund, bara sitta på trappan med en kaffe och lyssna på fågelkvittret och skogens sus – visst låter det lockande!

Hos allt fler spirar drömmen om ett eget sommarhus. Under årets första tre månader minskade antalet fritidshus som kom ut till försäljning på Hemnet med hela 36% jämfört med förra året, samtidigt som antalet klick på fritidshus ökade med 14%. Intresset är alltså skyhögt samtidigt som antalet hus blir allt färre. De låga räntorna kan vara en anledning till att så få hus säljs just nu.

– Just nu är det attraktivt för många att ha kvar sitt fritidshus och kanske hyra ut det istället för att sälja. Kostnaden för att behålla sin stuga är rekordlåg samtidigt som fritidshuspriserna har ökat kraftigt de senaste åren, säger Staffan Tell, pressansvarig på Hemnet.

”Bra att hyra först”

Tobias och hans familj har nyligen köpt ett 1800-talstorp mellan Västerås och Enköping.
– Vi är jättenöjda. Vi hyrde ett hus först, det var ett bra sätt att ta reda på hur det var att ha fritidshus. Vi hade gärna fortsatt hyra om inte standarden på det huset varit väldigt låg. Det var fantastiskt fint men saknade el, vatten och värme. När vi fick vårt andra barn blev det lite tufft.

fritidshus2

Priserna på fritidshus har ökat kraftigt de senaste åren och under de senaste 12 månaderna har priserna gått upp med 11 %, enligt Svensk Mäklarstatistik.
– Det var ju fördelen med att hyra, säger Tobias. Det var helt enkelt mycket billigare. Vi bestämde oss ändå för att köpa något eget för att höja standarden och för att vi ville ha ett ställe som passade våra barn bättre. Utan el och rinnande vatten blev allt lite svårare med två småbarn och så ville vi gärna att det skulle vara vinterbonat. Vi letade aktivt på Hemnet i ungefär fem-sex månader innan vi hittade rätt.

Här hittar du alla fritidshus till salu på Hemnet just nu:

Lediga fritidshus