Renoveringsobjekt – så hittar du rätt objekt

”Renoveringsbehov”. Det har tidigare inneburit att man kunnat fynda en nedgången bostad till relativt billig peng och på så sätt kunnat göra en s.k. bostadskarriär, framför allt i storstäderna. Men fyndchanserna är väl numera försvinnande få och renoveringsobjektet har flyttat in i finrummet. Even Steven funderar kring utvecklingen.

Känner du dig sugen på att ta tag i ett renoveringsobjekt? Se vilka som ligger ute till försäljning. 

renovering1

Renoveringsobjekt. Fram till för ett par år sedan förde det tankarna till en halvsunkig lya som kostade jättebilligt. Hela lägenheten skulle blåsas ur, upp med den senaste mosaiken i badrummet, köpa påkostade vitvaror och inbyggt ljudsystem. En makeover från sump till ren och skär lyx för att sedan läggas ut till försäljning igen, nu sin nya skrud och förhoppningsvis säljas igen för en betydligt smaskigare summa. Idag är verkligheten en helt annan.

Renovering = självförverkligande?

renovering2

Idag är renoveringsobjektet något hett eftertraktat, som knappt går att få tag i längre. Allt fler mäklare väljer idag att omnämna objekt med renoveringsbehov som en ”renoveringschans” istället – och visst klingar det bättre i örat! Tillfället att få skapa det hem man alltid längtat efter, att få utlopp för sin egen kreativitet och designpassion. Och så bloggen förstås! Husen eller lägenheterna är numera egna sociala mediaprofiler, ja det startas mängder med bloggar eller instagramkonton där vi får följa hur renoveringsprojekten framlöper. Det är allt från gamla torp och lägenheter till kapell och skolor. Att stolt visa upp sitt slit, sin händighet och sina härliga projekt har på senare år blivit omåttligt populärt. Kök rivs ut och återuppstår stegvis, golv väljs, man stöter patrull men löser det på ett ännu bättre sätt! Allt medan vi nyfiket och påhejande tittar på genom våra skärmar – och ibland tillfrågas som läsare vad VI tycker. Vilket kakel skulle Vi välja? Vi suktar och inspireras.

renovering4

Inredning blir byggnadsvård

I de bästa av världar renoveras de gamla objekten varsamt och långsamt. Personligen så tycker vi på Even Steven att de är de mest intressanta att följa. Där den nya ägaren vill göra en insats för att inte bara renovera utan faktiskt också bevara och förvalta en bostad som har några år på nacken. Det finns en poäng i jakten på de rätta detaljerna och allt känns väldigt värdigt och vips har intresset för inredning har glidit över i byggnadsvård. Kanske har de rent av räddat byggnaden från ett förfall och rivning. Hatten av från oss.

renovering3

Vi lever i en brytningstid när nya, gamla, eviga och ny-gamla idéer kämpar om tolkningsföreträde. Det sägs att kulturkrockarnas tid är här och det kan verkligen appliceras på renoveringstrenden. Vi ser hur nytt och gammalt möts som aldrig förr, det är de bästa av världar om originaldetaljer kan bevaras samtidigt som vi placerar in high-tech-vitvaror.

renovering6

Ett sätt att väcka beundran?

Tanken slår oss också att detta kan vara en frukt av den trend vi läste om 2014 från trendspanarna på Kairos Future. ’The Return of the Dicipline’ kallade de den. De sa då att disciplin är det nya svarta. Om du är ung, smart och framgångsrik måste du ta hand om din kropp, träna ofta och pusha dig själv att gå över gränserna. En svensk klassiker eller en Ironman verkar vara det slutliga målet. Åtminstone bör du göra en maraton då och då. Det kräver disciplin. Och det ger oändligt mycket beundran, när man visar att man har vad som krävs i disciplin för att klara av både träningsmål OCH hela livspusslet. Som vi ser det så handlar det ibland mycket om det i renoveringsobjektens land också. Vill vi visa upp vårt fina hem eller vill vi visa vad duktiga och kompetenta och disciplinerade vi är?

Checklista: 6 saker att tänka på innan du tar dig an ett renoveringsobjekt

Tidsåtgång

Innan du tar dig an ett renoveringsprojekt, fundera på hur mycket tid du kan och vill avsätta. Kom ihåg att renoveringar ofta kan ta längre tid än ursprungligen planerat. Skapa en realistisk tidslinje, och beakta eventuell inlärningstid för nya färdigheter eller väntetid på hantverkare.

Pris i området

Gör en marknadsanalys för att se vad liknande bostäder i området säljs för. Detta ger dig en uppfattning om vad du kan förvänta dig i återförsäljningspris och hur mycket du bör investera i renoveringen för att det ska vara lönsamt.

Budget

Ställ upp en noggrann budget för hela projektet. Inkludera materialkostnader, arbetskraft, tillstånd och eventuella andra avgifter. Var noggrann i dina beräkningar och försök att hålla dig till budgeten så mycket som möjligt.

Oförutsedda utgifter

Oavsett hur noggrant du planerar kommer det nästan alltid uppstå oförutsedda kostnader. Avsätt därför en reservbudget, gärna 10-20% av den totala budgeten, för att täcka dessa oväntade utgifter.

Budgivning

Om du är på jakt efter ett renoveringsobjekt på öppna marknaden, förbered dig på att delta i en budgivning. Sätt upp en maximal summa du är villig att betala, och håll dig till den. Låt inte känslorna ta över och höj ditt bud över det belopp du ursprungligen beslutat.

Expertis och rådgivning

Innan du köper ett renoveringsobjekt, överväg att ta hjälp av en expert för att bedöma objektets skick. En överlåtelsebesiktning kan ge dig viktig information om eventuella dolda fel eller problem som kan påverka ditt beslut att köpa och hur mycket du bör budgetera för renoveringen. Med denna checklista i handen är du väl förberedd för att ta dig an utmaningen med att renovera ett objekt och förhoppningsvis förvandla det till ditt drömhem eller en lönsam investering!

Text och bild: Even Steven Agenturer