Så hittar du loppisskatterna

Bland bråten och gamla luggslitna kläder kan de allra vackraste fynden gömma sig. Men hur vet man vad man ska leta efter på loppis? Vi ger dig några enkla och smarta tips för hur du gör de bästa fynden – och därmed får ett personligare hem.

• Ta dig ut på landsbygden. Mysiga och välsorterade second hand-butiker i stan i all ära – men i de flesta fall gör du de allra mest prisvärda och oväntade fynden långt ute på vischan. Att sommaren står i antåg betyder också att det är loppisarnas högsäsong. Leta efter affischer på anslagstavlan i mataffären, hör dig för med grannar och föreningar eller klicka dig fram till närmaste loppis på loppiskartan.se.

2011-05-29 15.50
En loppmarknad är både en rolig utflyktsdestination och en plats där du kan hitta personliga tillskott till inredningen. Foto: Elin Sundqvist

• Ha tålamod och var inte rädd att blanda högt och lågt! Det finns fyndfaktor för den som letar efter en fotogenlampa likväl som en prydnadssak. Leta efter märkningar under porslin och vaser, fråga om den där pinnstolen kanske till och med kan vara en lite sliten men älskad Carl Malmsten? Det gäller att sila bort sanden för att hitta guldkornen – oavsett om det gäller ett stort eller litet tillskott till inredningen.

loppistips2
Har du riktigt tur hittar du en designklassiker – kanske till och med en pinnstol från den svenska formgivaren Carl Malmsten? Foto: Stolab

• Gör research innan du ger dig ut på jakt efter fynd, annars är det lätt att plocka på sig för mycket i onödan bara för att prislappen är låg. Och med mycket kunskap om klassisk design och modeller som fortfarande håller hög kvalitet är det lättare att göra ett riktigt bra klipp.

loppistips3
Tidiga produktioner av svenskt porslin är populärt på loppisar. Här syns favoriten Berså från Gustavsbergs Porslinsfabrik, designad av Stig Lindberg. Foto: Gustavsbergs porslinsfabrik

• Tänk i nya banor och se annorlunda användningsmöjligheter. Vackra gamla snapsglas kan användas som äggkoppar, askfat i kristall eller glas är fina att lägga smycken på och charmiga, lite kantstötta trälådor kan enkelt målas om och bli blomlådor i stället.

loppistips4
Det någon betraktar som skräp kan bli någon annans nya favoritdetalj i hemmet. Och de ting som fortfarande är i gott skick efter många års användning blir oftast bara vackrare med åren.