Allt fler svenskar köper boende i Spanien

Sedan 2013 har över 30 000 svenskar skaffat ett boende i Spanien. Men vilka är fördelarna med att ha ett fritidshus i Spanien?

– Vi ser att fler förstagångsköpare är benägna att köpa ett boende utomlands än de som har ett fritidshus i Sverige sedan tidigare, säger Johan Vesterberg, presschef på Fastighetsbyrån.

Du har väl inte missat Hemnet Utland? Klicka här.

Under den senaste tioårsperioden har möjligheten att ta sig till och från Spanien förbättrats. Det har betytt mycket för svenskar på jakt efter en bostad i landet. De senaste tre kvartalen har över 1 000 svenska bostadsköp genomförts varje kvartal.

Att välja mellan ett svenskt fritidshus och en bostad i den sydeuropeiska solen är inte ett enkelt val. Johan Vesterberg, presschef på Fastighetsbyrån, menar att släktband är en tydlig vägvisare.

– Det man ser är att de som har en koppling till ett fritidshus i Sverige, exempelvis via släkt, gärna köper eller stannar kvar i det området. Man vill sannolikt bygga vidare på arvet och föra det vidare. De som inte har den kopplingen kan i större utsträckning tänka sig att köpa utomlands, säger han.

Stort intresse för aktivitet

De senaste åren har också intresset för träning, framförallt möjligheten till träning året om lockat svenskar till Spanien. Daniel Nilsson är vd för Fastighetsbyrån Utland och har själv bott i Spanien i flera år. Han förklarar vad han ser i sin kontinuerliga kontakt med svenska bostadsspekulanter.

– Den största fördelen är givetvis solen, värmen och ljuset. Och de möjligheter det ger. Det handlar ju inte bara om sol och bad utan också möjligheter till friluftsaktiviteter som cykling, golf och vattensporter hela året, säger han.

Hittills under 2018 växer antalet registrerade svenska köp med 13,9 procent jämfört med samma period 2017. Håller trenden i sig indikerar kvartalssiffrorna att årsvolymen för första gången passerar 4 000 svenska bostadsköp i Spanien.

Vilka kan vara utmaningar med att köpa ett fritidshus utomlands? 

– Utmaningarna ligger mycket i att det handlar om ett nytt byråkratiskt och administrativt system som kan vara svårnavigerat, dessutom på ett annat språk. Och då handlar det inte enbart om själva bostadsköpet utan allt runt bostaden, som abonnemang, försäkringar och deklarationer. Vi mäklare på plats hjälper till med den sortens frågor, säger Daniel Nilsson.

Är du intresserad av ett boende i Spanien, eller vill du veta mer om Fastighetsbyrån i Spanien och Portugal? Läs här.