Faktorerna är avgörande för bostadsmarknaden i Skåne 2019

Bostadsmarknaden i Skåne har lämnat ett avvaktande 2018 bakom sig och blickar mot ett 2019 med goda utsikter, det menar Peter Landgren, på SkandiaMäklarna Landgren.

– Vi har just nu ett förhållandevis gott utbud av bostäder vilket snarare driver priserna svagt nedåt än åt andra hållet. Men den eventuella nedgången kan inte, i Skåne, bli så påtaglig då det underliggande behovet av bostäder är gigantiskt stort, säger han.

2018 var ett år där bostadsmarknaden stabiliserades efter ett mer dramatiskt 2017. Den osäkerhet som präglade marknaden kopplades starkt till det skärpta amorteringskravet och mer restriktiv kreditgivning från banker. Samtidigt ökade priset på bostadsrätter i Skåne med 1,1 procent samtidigt som villapriserna steg med 2,5 procent. Kort sammanfattat: ett stabilt år.

– Med andra ord hade vi en ganska normal utveckling, men det är inte utan att vi konstaterade ett ca 5 procent lägre utbud i december jämfört med föregående år vilket ger vissa signaler om lugn, säger Peter Landgren.

Vad är dina förväntningar på bostadsmarknaden 2019?

– Många yttre faktorer ligger och lurar i vassen. Det inhemska politiska läget spelar roll och ränteglidning uppåt samt en försvagad konjunktur kan naturligtvis också påverka marknaden. Många föräldrar och far- och morföräldrar är inblandade i den finansiella delen av bostadsköpet idag vilket skjuter till kapital till sektorn och gör att utsikterna för välfyllda visningar under 2019 ser oerhört goda ut, säger han.

Funderar du på att sälja din bostad? Kontakta SkandiaMäklarna Landgren. 

Bostadsmarknaden i Skåne skiljer sig på många sätt från resten av Sverige, framförallt på grund av närheten till Danmark och kontinenten. Peter Landgren pekar på flyttströmmar från andra sidan sundet samt suget efter bostäder för studenter i Lund eller Malmö som faktorer som påverkar marknaden.

– Stadsutvecklingen i både Malmö och Vellinge men även Landskrona och Kävlinge är andra spännande faktorer som sätter prägel på bostadsmarknaden. Jag upplever att många av studenterna på våra universitet har en önskan att stanna kvar i Skåne efter utbildningen, så även de idrottsmän och idrottskvinnor som kommer utifrån och utövar elitidrott i våra många representationslag, säger han.

Tänk så här om du är köper eller säljer under 2019, Peter Landgren tipsar:

  • Man köper och säljer i samma marknad så varför spekulera i att tajma toppen och dalen perfekt och kanske missa den vackraste och bäst passande bostaden på grund av för stort fokus på pengarna. Däremot borde väl både säljaren och köparen alltid förbereda sig väl inför sin kanske största affär någonsin.
  • Var påläst, ha banken med dig, låt inte mäklaren eller någon annan stressa dig till blixtsnabba beslut. Får du inte rådrum och betänketid är det nog inte helt rätt affär – det kommer fler.

Vill du veta mer om SkandiaMäklarna Landgren? Klicka här. 

Peter Landgren, fastighetsmäklare och franchisetagar på SkandiaMäklarna Landgren.