Bostadsprojektet som lockade köpare från hela världen

Sjögatan i Falsterbo är ett av Skånes mest uppmärksammade bostadsprojekt de senaste åren. Bostäderna, som i dag är färdigställda, ligger precis vid havet med direkt anslutning till stranden. Något som till en början väckte stort motstånd.

– Om man, mitt i denna idyll, föreslår ett relativt stort byggprojekt, får man nog räkna med en hel del motstånd initialt, säger Ola Marklund, fastighetsmäklare på SkandiaMäklarna Landgren, som genomförde försäljningsprocessen.

Foto: SkandiaMäklarna Landgren

Falsterbo är en av Skånes verkliga pärlor. Med ett unikt läge vid havet och en vacker natur lockar det människor från hela världen. Brf Sjögatan ligger placerat precis vid stranden i en av Falsterbos mest anrika delar. De 21 lägenheterna är fördelade på fem fristående byggnader; tre träklädda långbyggnader och två teglade punkthus vilka går under namnet ”strandvillorna”.

Funderar du på att sälja din bostad? Kontakta SkandiaMäklarna Landgren.

De olika byggstilarna, tillsammans med respektive internläge gör att lägenheterna blir ganska olika sinsemellan, och det är också en stor del av charmen. Det som förenar känslan i varje bostad är den lite stramt eleganta interiören där man jobbat med marmor, kalksten, ek och läder för att få en genuint naturnära känsla.

– När jag och min kollega Wiveka Samuelsson sålde projektet ”på papper” var det just känslan av denna stramhet i motsats till ett pråligt överdåd, som lockade människor från Stockholm, Dubai, Paris och så klart inte minst de som faktiskt bodde alldeles i närheten, att våga ta klivet och teckna sig för en av lägenheterna, Ola Marklund, fastighetsmäklare på SkandiaMäklarna Landgren.

Foto: SkandiaMäklarna Landgren

Motstånd

Att projektet stötte på en del motstånd menar Ola Marklund inte var särskilt konstigt. Området utgör lite ”helig mark” och en del lokala aktörer visade sig inte vara så förtjusta i de planerade förändringarna. Parallellt visade marknaden en enorm uppskattning för projektet och på kort tid fick han kontakt med ett stort antal spekulanter.

– I dag hör man i stort sett aldrig någon som beklagar sig utan tvärtom har många av de mest hängivna motståndarna nu på ett ganska ödmjukt sätt bytt fot och istället berömmer hur fint byggnaderna smälter in i omgivningen, säger han.

Foto: SkandiaMäklarna Landgren

De färdiga husen beskrivs som klassiskt skånska, vad innebär det?

– Jag tror att man syftar på den höga takresningen som är lite av det skånska och danska signumet från äldre tider. Man kan hitta en liknande känsla i till exempel Falsterbohus, Glimmingehus och Jakriborg, säger han.

Hur var det att arbeta med ett sådant prestigeprojekt?

– Otroligt hedrande på många sätt, men även tidvis ganska påfrestande, inte minst när media i flera artikelserier gjorde sitt bästa för att försöka sätta projektet i en dålig dager. Jag och Wiveka Samuelsson som genomförde försäljningsprocessen tillsammans är idag dock extremt glada att vi höll ut och att vi aldrig slutade tro på projektets storhet. Idag står de vackra byggnaderna där, stolta och samtidigt ödmjuka inför den finstämda platsen, säger Ola Marklund.

Besök SkandiaMäklarna Landgrens hemsida för att hitta din nya bostad. Klicka här. 

Ola Marklund, fastighetsmäklare på SkandiaMäklarna Landgren.