Bo med sjöar, natur och skidbacke utanför dörren

Att inleda dagen med en simtur i Mälaren eller en långpromenad i Görvälns naturreservat är något som få kan klaga på. I Järfälla, strax norr om Stockholm, finns närhet till naturen, ett aktiv liv och bra bostäder inom ett och samma område. Dessutom tar det endast cirka 20 minuter med pendeltåget in till Stockholm Odenplan.

Foto: JM

Att leva ett aktiv liv betyder olika saker för olika människor. För vissa handlar det om att vara aktiv i en fotbollsförening eller spela padel med vännerna. För andra handlar det om att ha möjligheten att kunna ta en lång löprunda i lummiga skogar.

– I Järfälla finns alla förutsättningar för att kunna leva ett aktivt liv året runt. Var man än bor är det lätt att hitta aktiviteter både inomhus och utomhus, säger Anneli Scheu, projektledare på JM.

Bostadsutvecklaren JM utvecklar tre områden i Järfälla: Kallhäll centrum, Bolinder strand och Söderdalen i Jakobsberg.

Aktiviteter för alla årstider

Brukets skidbacke, som ligger i tidigare nämnda Görvälns naturreservat, har egen skidliftanläggning och lockar varje år massor med skidsugna stockholmare. När skidsäsongen är över är det lätt att byta ut skidorna mot golfklubborna. Inte långt ifrån Jakobsberg ligger populära Viksjö Golfklubb med 18-hålsbana i lummig och grönskande natur.

Mälaren präglar livet i Järfälla, framförallt i Bolinder strand där JM fortsatt utvecklar det nya bostadsområdet. Närheten till vattnet skapar möjligheter för aktivitet året om, det är bara att snöra på sig skridskorna vintertid och sedan byta ut dem mot en kajak eller båt när solen återigen värmer upp vattnet.

Kallhälls Båtklubb ligger en stenkast bort från både Kallhäll centrum och Bolinder strand. För den som tar en promenad längs Mälaren på våren är chansen stor att möta en eller flera fiskare som testar fiskelyckan i sjön.

Foto: JM

Nytt bostadsområde

I takt med att Järfälla kommun växer har infrastrukturen alltid varit en central och viktig fråga. I Söderdalen i Jakobsberg, en helt ny stadsdel, har möjligheten till ett aktivt liv funnits med från den första skissen.

På gångavstånd finns, förutom det som tidigare nämnts, simhall, sporthall och flera idrottsanläggningar. Inte långt från Söderdalen ligger Västra Järvafältets naturreservat med bland annat Säbysjön. Sjön är speciellt populär bland fågelskådare då det är en rastplats för ett stort antal vanliga och ovanliga flyttfåglar.

– Söderdalen byggs på ett sätt som möjliggör socialt liv. I området kommer det byggas en stor och fin park där alla kan mötas och umgås, både boende i området och deras vänner, säger Anneli Scheu, projektledare på JM.

Läs mer om JMs projekt i Järfälla: Kallhäll centrum, Bolinder strand och Söderdalen i Jakobsberg.