JM bygger ägarlägenheter i Uppsala

Med JMs Kvarnparken kommer ägarlägenheter till Uppsala, ägandeformen som dominerar Europa och nu är på frammarsch i Sverige.

Illustration som visar ett sovrum i en av lägenheterna i Kvarnparken.

Ägarlägenheter är en ägandeform som är populär i Europa och som innebär ett direkt ägande till låga fasta kostnader och med stor personlig frihet. JM är bland de första stora bostadsutvecklarna som tar ägandeformen till Sverige.

– I en stor studentstad som Uppsala ger ägarlägenheten föräldrar en annan möjlighet att skaffa egna bostäder till sina barn. Med de stora möjligheterna att hyra ut till exempelvis studenter passar boendeformen även för juridiska personer som ser ägarlägenheten som en investering, säger Feras El-Soudi, projektledare på JM.

Ägarlägenhet innebär att du äger och har lagfart på din bostad. Du kan pantsätta, sälja eller hyra ut lägenheten precis som du vill. Ägandeformen möjliggör även för juridisk person att köpa en ägarlägenhet.

Läs mer om Kvarnparken här.

Skillnad mot bostadsrätt

En viktig skillnad mellan en ägarlägenhet och en bostadsrätt är att de gemensamma kostnaderna kan hållas betydligt lägre. Orsaken är att avgiften för en bostadsrätt till stor del utgörs av räntekostnader och amorteringar på föreningens gemensamma lån, något som inte finns kopplat till en ägarlägenhet.

I en ägarlägenhet utgör avgiften endast kostnader för den löpande driften och skötseln av gemensamma byggnadsdelar och utrymmen. Dessa inrättas i gemensamhetsanläggning och förvaltas av en samfällighetsförening.

– Vi ser en ökande delsom vill sälja sitt hus och flytta till lägenhet. Många har bott länge i sina hus, har inga huslån kvar och gör stora vinster. För dem är äganderätten ett gyllene tillfälle att flytta till lägenhet där de kan växla in vinsten mot lägenhetsboende med lägre driftkostnader, säger Feras El-Soudi, projektledare på JM.


Kvarnparken byggs i ett redan etablerat område, det innebär att både service och kommunikationer finns på plats.

Nära till allt

JM Kvarnparken ligger i populära Luthagen med såväl närheten till centrala Uppsala som vardaglig service som skolor, förskolor, matbutiker och vårdcentral. Lägenheterna är ettor till fyror med gedigna balkonger som rymmer både möbler och för den med gröna fingrar odlingslådor. I och med att det är ägarlägenheter hålls avgiften på en låg nivå, samtidigt som det ingår garageplats till 24 av Kvarnparkens 36 bostäder.

Gå på visning av Kvarnparken – anmäl ditt intresse här.

Fördelar med ägarlägenheter:

  • Fritt och flexibelt: Formen är idealisk för den som bor utomlands på vintrarna, säsongsarbetar på annan ort eller av andra skäl vill kunna hyra ut sin bostad utan hinder.
  • Kontroll över kostnader: Du betalar inte för några gemensamma lån. Dina kostnader är dina, vilket också ger dig goda möjligheter att påverka dem. Du kan även pantsätta och belåna din bostad precis som en villaägare kan göra.