Nya stadsdelen stor som två Gamla stan

Just nu sker en av Stockholms mest intensiva stadsförändringar. Täby Park, det före detta galoppfältet, håller på att förvandlas till ett levande och trivsamt bostadsområde.
– I Täby park har stort fokus legat på att utveckla en hållbar gång- och cykelstad, förutom de höga krav som ställs på utformningen av byggnaderna och gestaltningen, säger Teresia Parke på bostadsutvecklaren JM.

Illustration som visar kvarteret Nor i Täby Park.

Vill du veta mer om Nor och Täby Park? Läs här. 

Stockholm växer och det går snabbt. Täby Park är en tydlig del i denna utveckling och tar det gamla Stockholm in i framtiden. Totalt planeras 6 000 bostäder och drygt 5 000 arbetsplatser i Täby Park som när det står klart kommer vara stort som två Gamla Stan. JM är tillsammans med Skanska en viktig spelare i utvecklingen av Täby Park. JMs första kvarter är Nor som kommer att ligga alldeles bredvid den framtida stadsparken i de centrala delarna av området, 800 meter från Täby centrum och 200 m från Roslagsbanan.

– I Täby Park finns rymd, grönska och plats för improvi­sation som den gamla storstaden saknar. Den som är på väg till kvartersfiket kan stöta ihop med grannen som just ska ta en promenad i parken. En pappa på lunchrast kan vinka till sonens skolklass på utflykt. Barnen kan springa ut och leka med kompisar utan att föräldrarna behöver känna sig oroliga, säger Teresia Parke på JM.

De boende i Nor kommer att ha en gemensam takterass.

Storstad med småstadskänsla

Området ska bli en stadsdel men med en tydlig småstadskänsla där inbjudande bostadskvarter blandas med företagslokaler, restauranger, caféer, skolor, lekplatser, parker och mycket mer. Visionen för området kan sammanfattas i ”Storstad i Täby, småstad i själen”. De första Täby Park-borna kommer att kunna flytta in redan under våren 2020.

– Täby Park byggs på en väldigt central plats i Täby. Eftersom galoppfältet har haft verksamhet på området i över femtio år så har det omkringliggande Täby växt och förändrats. Med Täby Park öppnas förbindelserna och stadsdelen knyts ihop med resten av Täby, säger Teresia Parke.

Täby Park kommer succesivt att växa de kommande åren men för att undvika känslan av att de boende ska bo på en byggarbetsplats kommer området utvecklas inifrån och ut.

Det innebär att varje kvarter färdigställs och allteftersom människor flyttar in så flyttar byggarbetsplatsen därifrån. Hela bostadsområdet kommer bindas samman genom en grön slinga som kommer att löpa genom hela Täby Park och både börja och avslutas i den stora stadsparken i centrala Täby Park.

Visste du att…

Alla JMs bostäder i Täby Park kommer att Svanenmärkas. Klicka här för att läsa mer om kvarteret Nor.

De första Täby Park-borna kommer att kunna flytta in redan under våren 2020.