Checklista: Missa inget vid husköpet

Att köpa hus är lika underbart som läskigt, det är också sannolikt en av de största affärerna du kommer att göra i livet. Därför är det viktigt att ha koll på vad som händer innan och efter husköpet, allt för att göra köpet till en smidig upplevelse. I den här artikeln har vi samlat några grundläggande tips för dig som ska flytta till hus.

Bolån och lånelöfte

Det är viktigt att kontakta banken i god tid, så att du vet vad för möjligheter du har inför köpet. Du får låna till 85 procent av bostadens värde. Resterande peng – kontantinsatsen – behöver du kunna betala själv. Ett lånelöfte kostar inget och är inte bindande, men tidsbegränsat.

Skandia erbjuder kunder som har eller flyttar sin tjänstepension till Skandia rabatt. Med maximal rabatt blir bolåneräntan 1,09 procent (effektiv ränta 1,10 %*) på tre månaders bindningstid. 

Den ränta som erbjuds baseras på en modell med fyra steg, som förutom tjänstepension består av storleken på lånet, belåningsgraden på bostaden samt privat sparande.

– Att förhandla om rabatten med banken tycker många är jobbigt, likaså att behöva bevaka så att den inte försvinner. Hos oss ligger rabatten kvar och vi är transparanta med vad som ger rabatt och på vilket sätt den påverkas. Med jämna mellanrum stämmer vi av för att du ska vara trygg med att du får den rabatt som motsvarar ditt engagemang hos oss, säger Ulf Wikland, bolåneexpert på Skandia.

Räkna ut din ränta med Skandias bolånekalkyl – klicka här.

Hur påverkas du av amorteringskravet?

Det skärpta amorteringskravet som kom 2018 innebär att alla nya bolånetagare som lånar mer än 4,5 gånger sin bruttoinkomst ska amortera en procentenhet mer av bolånet per år än vad de skulle behövt göra enligt det första amorteringskravet. Detta gäller utöver de amorteringsregler som gällde före det skärpta kravet, enligt Finansinspektionen.

  • Lånar du över 70 procent av bostadens marknadsvärde amorterar du 2 procent per år av hela beloppet.
  • Lånar du 50-70 procent av bostadens marknadsvärde amorterar du 1 procent per år av hela beloppet.

Vad kostar det?

Att köpa ett hus eller fritidshus medför mer kostnader än själva köpeskillingen. Till exempel är det viktigt att se över eventuella renoveringsbehov och ha med det i beräkningen. Extra bra är det att titta på skicket på tak, fönster, fasad, dränering, fuktskador, avlopp och el. Och glöm inte besiktning, du som köpare har undersökningsplikt, vilket innebär att det är köparen som ska ta reda på vilket skick huset är i.

Utöver renoveringsbehov tillkommer det kostnader för:

Lagfart

Lagfart är en registrering av ett köp av fast egendom och ett bevis för vem som äger fastigheten. Du betalar en stämpelskatt för att få lagfart, 1,5 procent av köpeskillingen, plus en avgift på 825 kronor.

Pantbrev

Pantbrev är ett dokument som fungerar som säkerhet för det eventuella lånebelopp du behöver ta. Nya pantbrev kostar 2 procent av pantbrevets belopp plus en mindre avgift.

Tomträttsavgäld

Ibland händer det att staten eller kommunen äger marken huset är byggt på. För att nyttja marken ska du som ägare betala en tomträttsavgäld, en hyra, varje år.

Budgivning och kontrakt

Hur en budgivning ser ut beror på den lokala bostadsmarknaden och antalet budgivare, men det är inte alltid säkert att den budgivaren med högst bud vinner. Det är alltid säljaren som bestämmer vem som får köpa.

Kontraktsskrivningen sker i de flesta fall på mäklarens kontor. När det aktuella kontraktet och överlåtelseavtalet är påskrivet är affären helt klar. Det är möjligt att skriva in särskilda förbehåll, som både säljare och mäklare måste godkänna. Det kan till exempel vara förbehåll som handlar om att huset måste genomgå en besiktning innan köpet godkänns eller vara kopplat till försäljningen av din nuvarande bostad.

Ett sista tips…

Glöm inte att du kan flytta bolån till en ny bank ifall du inte är nöjd med de bolånevillkor du får. Ulf Wikland, bolåneexpert på Skandia, menar att det är lättare än vad de flesta tror.

– Att flytta sitt lån till en ny bank är inte svårt. Titta runt mellan olika aktörer och jämför erbjudanden, vill du endast flytta ditt bolån eller hela ditt bankengagemang, och se hur det påverkar ditt ränteerbjudande från banken. Det du som kund behöver göra, är att fylla i en ansökan och inkomma med ett amorteringsunderlag som du får från din nuvarande bank, därefter hanterar banken själva flytten av lånet, säger Ulf Wikland.

Räkna fram din bästa ränta – testa Skandias Bolånekalkyl.

* Effektiv ränta 1,10 %
Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inklusive avgifter. Hos Skandia betalar du ingen uppläggningsavgift för bostadslån och betalar du med autogiro tillkommer inte heller några andra extra kostnader. Skandias bästa ränta 1,09 % motsvarar en effektiv ränta på 1,10 %. 

Mer om effektiv ränta och hur Skandia har räknat

Den effektiva räntan är lånets totala kostnad uttryckt som en årsränta, alltså vad det kostar om man slår ut räntan över året, inklusive avgifter. Exemplet är baserat på Skandias lägsta ränta med en bindningstid på 3 mån, ett bostadspris på 4 000 000 kr och en kontantinsats på 50 %, ett lånebelopp 2 000 000 kr, månadsvis betalning via autogiro (totalt 600 avbetalningar) och återbetalningstid 50 år. Totalt ger detta en månadskostnad om 5 151 kr (inkl. amortering om 3 334) och en total kreditkostnad om 2 545 963 kr utan hänsyn till ev. skatteavdrag.