Möjligt trendbrott på bostadsmarknaden

Mängden bostadsrätter som återpubliceras på Hemnet har ökat trendmässigt sedan 2015, men i april kan ett möjligt trendbrott ha visat sig.

Få full koll på bostadsmarknaden med Hemnets nyhetsbrev – klicka här.

I april i 2019 var andelen återpublicerade bostadsrätter på Hemnet 1 procent färre än i april i förra året. Nedgången var något större i Stockholms län och innerstad, 3 procent i respektive område.

– Andelen återpubliceringar har länge stigit, men nu slår pendeln tillbaka lite och som vanligt är det Stockholm som leder utvecklingen. Vändningen kom lite tidigare där och är lite kraftigare. Det kan vara ett möjligt trendbrott i hela landet i och med att vi har sett att återpubliceringarna i Stockholm minskat ett par månader nu och dessutom minskat mer och mer i årstakt, säger Staffan Tell, talesperson på Hemnet.

Han fortsätter.

– Färre återpubliceringar stärker vår sammantagna bild av en marknad som fortsätter att stabiliseras med fler och fler indikatorer som talar för mer robusta bostadspriser. Återpubliceringar är ett mått på i vilken utsträckning köpare och säljare möter varandra, säger Staffan Tell.