Nu utvecklas Igelstavik: ”Känslan av småstadsidyll vid vattnet”

I mer än 10 år har bostadsutvecklaren JM arbetat med visionen om Igelstavik i Östertälje söder om Stockholm. Bostadsområdet, som börjar byggas under 2019, kommer att ligga i ett område som sedan länge är etablerat.
– Man får känslan av småstadsidyll. Här finns villaområden, skolor och småbåtshamnen ligger alldeles intill, säger Petra Wilson, projektledare på JM.

Illustration som visar Kanalhusen när projektet står färdigt.

Under 2019 påbörjas byggandet av JM:s Kanalhusen i Igelstavik. Det är ett område som diskuterats i nästan 20 år i Södertälje kommun. Tidigare fanns ett industriområde här, men nu har marken sanerats för att göra plats för ett stort bostadsområde precis intill vattnet. Kanalhusen byggs nära ett redan befintligt villaområde vilket innebär att service, skolor och bra kommunikationer redan finns på plats.

– Det är extra kul att vi på JM varit med från början och planerat området. Nu förvandlas det från jordhögar till levande bostadskvarter, berättar Petra. Igelstavik är en stadsdel som kommer att bjuda in till gemenskap. Det och närheten till Östertälje station skapar möjligheten för att bo nära vatten och natur, men utan att tumma på kommunikationsmöjligheterna.

Besök en visning för att lära känna Kanalhusen – läs mer här.

Kanalhusen och Korpuddsparken som skissen visar, ligger längs Södertälje kanal. Illustration: wsp

Bo precis vid vattnet

Precis nedanför det första kvarteret löper Södertälje kanal på sin väg ut mot Östersjön. Ett stenkast bort ligger småbåtshamnen som Östertälje båtklubb har som hemmahamn. Mellan småbåtshamnen och Kanalhusen anläggs utsiktsplatser, lekplatser och en stadspark. Allt binds ihop med fina promenadstråk längs vattnet.

– Det kommer att finnas motionsspår, parker och cykelbanor som ger de boende en närhet till Södertälje och alla områden i närheten, berättar projektledaren Petra.

Levande gemenskap och en bekväm vardag

Kanalhusen är det första steget i utvecklingen av Igelstavik. När det står klart kommer området att bestå av fem kvarter med sammanlagt 500 bostäder. I JM:s vision för arbetet har gemenskap och ett levande bostadsområde varit i fokus. Just att det finns ett befintligt bostadsområde sedan tidigare underlättar för de boende i Kanalhusen att komma in i sin nya vardag. Totalt består Kanalhusen av 94 bostadsrätter uppdelade på tvåor, treor och fyror.

– Alla lägenheter kommer ha uteplats eller balkong, vilket ger en skön närhet till naturen, säger Petra Wilson. De flesta får dessutom vattenutsikt. Att bo i nybyggt ger en bekväm vardag som vi tror de boende i Igelstavik kommer njuta av minst lika mycket som av den fantastiska utsikten.

Vill du veta mer om Kanalhusen? Klicka här.

Hus 1-2 är Kanalhusen Norra och hus 3-4 är Kanalhusen Södra.