Guide: Så får du den bästa hemförsäkringen

Att hitta den bästa hemförsäkringen för just din situation kan vara klurigt, men det finns hjälp att få. Med Compricer kan du jämföra hemförsäkringar och se vilka försäkringar som passar för dig.– Om du är ägare av en villa eller ett radhus/parhus/kedjehus bör du teckna en villahemförsäkring. Den täcker utöver ditt bohag även själva byggnaden med tillhörande tomt, säger Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer.

En hemförsäkring skyddar inte bara dina saker och din bostad utan även dig – både hemma och på resa. Om något händer kan det bli dyrt om du inte har en hemförsäkring.

Jämför hemförsäkringar hos Compricer och hitta den som passar dig. Klicka här.

I en hemförsäkring ingår flera saker som egendomsskydd, rättsskydd, överfallsskydd och reseskydd. Om du skadar dig på semestern kan din hemförsäkring täcka eventuellt ambulansflyg hem till Sverige, utan försäkring kostar ambulansflyg från ett land utanför Europa mellan 200 000 kronor och 1 miljon kronor.

Det går också att addera olika tilläggsförsäkringar, det vanligaste är att addera en drulleförsäkring, fritidsolycksfallsförsäkring och bostadsrätt/villaförsäkring. En villaförsäkring försäkrar dig för skador på din villa och din tomt, i kombination med en hemförsäkring. – Bor du i en hyresrätt ger din hemförsäkring dig ett skydd för allt du har hemma. Bor du i en bostadsrätt bör du teckna en bostadsrättsförsäkring, Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer.

Vilket försäkringsbelopp/lösöre är bäst att välja?

– Det är viktigt att du ser till att du har en tillräckligt omfattande försäkring som motsvarar värdet på ditt bohag. Om du har haft samma försäkringsbelopp under flera år kan det vara klokt att kontrollera om det verkligen täcker hela bohagets värde, säger Christina.

Jämför hemförsäkringar för villahemsförsäkring här.

Fakta: Detta ingår oftast i en hemförsäkring

  • Ansvarsförsäkring – ersättning om du som privatperson blir skadeståndsskyldig.
  • Egendomsförsäkring – ersättning för skador på saker du äger, hyr eller lånar
  • Reseskydd – skydd när du reser i 45 dagar.
  • Rättsskyddsförsäkring – ersättning för juridiskt ombud om du råkar i tvistemål.
  • Överfallsskydd – ekonomisk ersättning om du får skador efter att ha utsatts för exempelvis misshandel.