”Inflyttningsklart” nyproduktion utan väntetid

Efter drygt två år av en osäker bostadsmarknad, var befinner vi oss egentligen i dag? Tobias Dysenius, försäljningschef på Riksbyggen, menar att tryggheten är tillbaka.
– Marknadssituationen på de flesta håll i landet är stabil när det gäller prisutvecklingen, vilket skapar en trygghet i att ”våga” göra bostadsaffären, detta är bra för samhället, säger han.

Osäkerhet ställer ofta till med problem, framförallt på bostadsmarknaden. De senaste två åren har osäkerhet präglat den svenska bostadsmarknaden, vilket har gjort att många svenskar valt att avvakta med att både sälja och köpa bostad. 

Kolla här vilka inflyttningsklara lägenheter som finns där du bor.

Men vinden har vänt, i dag har marknaden stabiliserat sig. Framförallt på grund av att sälja och köpare har accepterat prisläget, något som framgår i Hemnets data som visar att budpremien, alltså skillnaden mellan utgångspris och slutpris, ökar i hela riket.

Tobias Dysenius på Riksbyggen pekar på samma sak, men menar att bostadsutvecklare måste anpassa sig efter köparens behov. 

– Vi ser att det finns ett stort behov av bostäder i Sverige och arbetar hela tiden med att skapa nya möjligheter för bostadsköpare att hitta en bostad som passar, både geografiskt, storleks- och prismässigt, säger Tobias Dysenius på Riksbyggen.

Lanserat Inflyttningsklart

En del i Riksbyggens arbete för ett tryggare köp av nyproduktion är Inflyttningsklart, vilket innebär inflyttningsklara lägenheter som är nyproducerade. Då slipper köparen den vanliga väntetid som vanligtvis ingår vid ett nyproduktionsköp. Bostadsköparen omfattas av Riksbyggens Trygghetsfilosofi, vilket ger en god grundtrygghet om någon oförutsett inträffar under bostadsköpet och den första tiden som boende. 

Riksbyggen hjälper även förening och styrelse under många år, så att bostadsrättsföreningen kommer in i arbetet på ett riktigt bra sätt. Riksbyggen köper också eventuellt osålda lägenheter, så att föreningen har en ekonomi som är bra från första dagen.

Vad har ni för förväntningar på bostadsmarknaden kommande året? 
– Vi som bostadsutvecklare kommer att fortsätta vårt arbete med att ta fram bostäder som kunderna efterfrågar och anpassa oss till de orter, målgrupper och förutsättningar som finns på den lokala orten. Vi ser hela Sverige som vårt arbetsfält och våra planer är att fortsätta så. Vi kommer även att öka vår ansträngning att skapa fler seniorbostäder, säger Tobias Dysenius.

Kolla här vilka inflyttningsklara lägenheter som finns där du bor.

Tobias Dysenius, försäljningschef på Riksbyggen.