Nya bostäder i historiska kvarter på Söder

På Södermalm, mitt på kulturhistorisk mark i södra delen av Sofia, planerar bostadsutvecklaren JM nu för nya hem. Bostäderna kommer att byggas i just det område där karaktärerna i romanerna av Stockholmsskildraren Per Anders Fogelström levde sina liv. Gatorna som omger JMs kvarter får också namn som hyllar områdets historia.

Balkong mot Tvätt-Malins park och Tegelviksgatan. Visualiseringsbild från JM.

Snart kan ännu fler leva i sina drömmars stad och flytta in vid Emelies Gata, Tummens Torg, Tvätt-Malins park och Lottens gata. Namnen är en hyllning till olika karaktärer i Fogelströms hyllade romaner och till områdets historia.

Bussgarage ersätts av nya bostäder

I hörnet Nackagatan och Tegelviksgatan, intill Norra Hammarbyhamnen, planerar JM för kvarteret Sofia Södra med bostadsrätter om 1–4 rum och kök. Totalt byggs sju nya kvarter i området med drygt 1200 bostäder, butiker, service och förskolor där SL:s bussdepå har legat.

Vill du veta mer om JMs kvarter? Anmäl ditt intresse här.

Det är unikt med stora nyproduktionskvarter i centrala innerstadslägen, som på Södermalm i det här fallet. Södermalm är fullt av hus och platser som anses särskilt värdefulla och är blåklassade av Stockholms stadsmuseum.

– Det är jätteroligt att få vara med och utveckla denna del av staden och skapa möjlighet för fler människor att bo i ett av Södermalms mysigaste områden, säger Helén Thedvall, projektledare på JM.

Hörnet Nackagatan/Tegelviksgatan. Visualiseringsbild från JM.

Nära ny tunnelbanestation

Mycket finns inom promenadavstånd, till exempel Nytorget, Södra Teatern, och Fotografiska. Inom några år kommer också tunnelbanestationen Hammarby kanal öppnas i närheten av Södra Sofia. Den nya gula linjen kommer att gå från Kungsträdgården via Södermalm och österut till Nacka centrum. Från station Sofia, som ligger något längre bort från JMs kvarter, kommer den även förgrenas mot Sockenplan och kopplas ihop med Hagsätragrenen.

Just Sofia beskrivs av många som Södermalms mest populära område tack vare caféer, pittoreska gator och charmiga parker. I samband med bygget av Sofia Södra anläggs också en ny park, Tvätt-Malins park, som kompletterar Vitabergsparken, Tengdahlsparken och Mandelparken som är några av de befintliga parkerna i området.

– Runt Sofia Södra finns både det småskaliga med lokala butiker, restauranger, förskolor och skola samtidigt som det är mitt i storstan. En idyllisk plats att bo på, säger Elisabeth Nordling, fastighetsmäklare på Nytt Hem som kommer att förmedla bostäderna i Sofia Södra.

Vill du följa kvarterets utformning? Läs mer här.

Kök med matplats i 3 rum och kök. Visualiseringsbild från JM.