”Sund och välmående marknad i Jönköping”

Den svenska bostadsmarknaden har återhämtat sig efter två tuffa år, vilket även syns lokalt i Jönköping.
– Min känsla är att marknaden kommer att fortsätta att utvecklas och bli ännu mer positiv, säger Fredrik Hagejärd, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Jönköping.

Den lokala bostadsmarknaden i Jönköping går starkt, det råder det ingen tvekan om. Priset på bostadsrätter har under den senaste tolvmånadersperioden ökat mer än rikssnittet, 4,9 procent respektive 3,2 procent. Även den lokala villamarknaden går starkt med en ökning på 3,4 procent senaste året. Fredrik Hagejärd menar att det är en sund och välmående marknad i Jönköping med bra priser.

– Jag upplever att nyproduktionsförsäljning är mer positiv igen vilket visar på att tron hos köparna är tillbaka, samt att begagnatmarknaden har god prisutveckling, säger han.

Är du på jakt efter ny bostad? Hitta rätt hos Svensk Fastighetsförmedling i Jönköping.

Fredrik pekar på att villamarknaden varit avvaktande med ett lågt utbud under året, mycket på grund av att villaägare väljer att bo kvar i sina hus till ofta låga driftskostnader.

Hur tror du att de kommande månaderna kommer att utvecklas?
-Spontant är min åsikt att folk tror på stigande priser och att gemene man är beredd att ta steget in i budgivningen. Mycket handlar om psykologi och stark tro på sin egen ekonomiska styrka, säger han.

Många analytiker menar att det just nu är säljarens marknad. Nya siffror från Hemnet visar att budpremien, alltså skillnaden med utgångspris och slutpris, har ökat i hela landet. Det är ett tecken på att synen på bostadspriserna är mer positiv än tidigare. Men fokusera inte för mycket på utgångspriset, det kan ändras under affärens gång, det menar Fredrik.

– Det går ibland upp men det säljs även bostäder under utgångspris. Ställ krav på mäklaren som ansvarar för det specifika objektet för att få en trygghet i köpet och lära känna marknaden, säger han.

Fredrik Hagejärd.

Fredrik Hagejärds tips om du ska köpa bostad i höst:

  • Våga att gå på visningar för att lära er vilka områden och bostäder som tilltalar er mest.
  • Fokusera inte för mycket på utgångspriset då bostäder ibland går upp men även ibland säljs under utgångspris.
  • Ställ krav på mäklaren som ansvarar för det specifika objektet för att få en trygghet i köpet och lära känna marknaden.

Är du på jakt efter ny bostad? Hitta rätt hos Svensk Fastighetsförmedling i Jönköping.