Det kan du förvänta dig av bostadsmarknaden 2020

Den skånska bostadsmarknaden sticker ut med höga priser och en pigg nyproduktionsmarknad. Men vad kan köpare och säljare förvänta sig av 2020?
– Jag är helt övertygad om att vi även fortsättningsvis får se en bostadsmarknad under positiv utveckling, säger Peter Landgren, franchisetagare på SkandiaMäklarna Landgren.

De senaste tolv månaderna har varit bra för den skånska bostadsmarknaden. Priset på villor har stigit med 6,5 procent och bostadsrätter har ökat med 5,9 procent. Men det som kanske mest sticker ut är marknaden för nyproduktion. Under en tid då visningarna av nyproduktionsprojekt i Stockholm och Göteborg brottats med minskad publik har intresset ökat i Malmöregionen. Peter Landgren tror att orsakerna till siffrorna är två.

Ska du sälja din bostad? Gör det med SkandiaMäklarna Landgren – klicka här för att veta mer. 

– Dels på grund av att Malmös prisutvecklingskurva följer Stockholms men haltar något. Malmös stagnation kommer således längre fram, säger han och fortsätter.

– Sedan kan vi inte komma ifrån att Malmö håller på att bli stort till antal invånare och inflyttningen har dessutom hjälp av den positiva utvecklingen med ökat kulturutbud, universitetet och intresset från våra danska vänner. Detta medför att det reella behovet är gigantiskt just i denna regionen och det har historiskt byggts alldeles för lite.

”Positiv utveckling”

Intresset för den lokala bostadsmarknaden har varit stort, vilket inte minst syns i den mängd artiklar som publicerats under året, menar Peter. Han konstaterar också att det inte varit högre priser på vare sig bostadsrätter eller villor i det konventionella segmentet tidigare.

Även om mycket är positivt menar Peter att det finns några saker som kan skapa osäkerhet under 2020. Om börsen skulle vända nedåt kan det innebära att spekulanter avvaktar med att investera sitt kapital i bostäder. Om det händer kan säljare behöva sänka priser i väntan på en bättre finansmarknad. Det kan, under en period, störa marknaden.

Vad kan jag som köpare eller säljare förvänta mig av den lokala bostadsmarknaden 2020? 
– En positiv utveckling men med stagnation av priserna under det kommande året, säger han.

Ska du sälja din bostad? Gör det med SkandiaMäklarna Landgren – klicka här för att veta mer.

Peter Landgren.

FAKTA: Spännande nyproduktionsprojekt under 2020

SkandiaMäklarna Landgren har flera prestigeprojekt under 2020 både i Malmö-Citadellskajen, Lomma och i Falsterbo. Fler projekt kommer att presenteras under våren.