Nyproduktion har ett fast grepp om marknaden

Boomen för nyproduktion fortsätter sätta sitt avtryck på bostadsmarknaden. I juli stod nyproducerade bostäder för nästan hälften av utbudet på Hemnet. 

-– Man får gå tillbaka till början av 1990-talet för att hitta så hög byggtakt som det varit de senaste åren, säger Hemnets presstalesperson Staffan Tell. 

Vill du ha koll på bostadsmarknaden? Skaffa Hemnets nyhetsbrev, klicka här.

I juli i år låg det 14 707 begagnade bostäder ute till försäljning på Hemnet, samtidigt var siffran för nyproduktion 13 377. Alltså stod nyproducerade bostäder för 48 procent av utbudet. Det är kraftig ökning av nyproducerade bostäder som syns i statistiken. I juli 2015 stod nyproduktion endast för 24 procent av utbudet.

– Det lite knepigt med vad som definierar nyproduktion, det är en semantisk fråga. Vår definition är att ingen ska ha bott i bostaden. Men vi har också observerat att det kan finnas säljare som säljer en bostad som inte är tillträdd, men som inte flaggas som nyproducerad, säger Staffan Tell.

Staffan betonar faktumet att mycket av det som tagits bort från marknaden inte har sålts, vilket inte reflekteras i prisstatistiken.

– Om det finns ett glapp mellan köpare och säljare måste vi hitta ett nytt jämviktsläge. Det kommer att bli en prispress generellt i höst, men särskilt för de nya projekt som prissatts tidigare, säger han.

LÄS MER: Stora valmöjligheter för den som köper

LÄS MER: Det är Sveriges hetaste villakommun