Villan som skulle visa vad Sverige kunde

Alla hus har något speciellt med sig, men frågan är om inte Villa Björklunden är värst i klassen. Sommarhuset som byggdes för Stockholmsutställningen 1897 var då och är än i dag ett exempel på vad Sveriges industrialism kunde åstadkomma. Nu är Villa Björkudden till salu.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Foto: Per Jansson

Villan stod från början precis bredvid Djurgårdsbron i centrala Stockholm. Den fungerande som administrationsbyggnad för Stockholmsutställningen. Villan var en av flera spektakulära byggnader som byggdes för utställningen som totalt hade drygt 1,5 miljoner besökare.

De flesta av husen demonterades efter utställning, men inte Villa Björkudden. Efter utställningen köptes huset av Per Johan Sjöqvist, en då välkänd byggmästare. Huset förflyttades till Tynningö där det än i dag står.

– Tynningö och udden där villan placerades är verkligen en fantastisk plats. Vid ett besök förstår man att platsen valdes med omsorg för att fungera som ett unikt sommarnöje, säger Magnus Ekman, fastighetsmäklare på Per Jansson, som förmedlar villan.

Stockholmsutställningen 1897 med Villa Björkudden till vänster. Även Djurgårdsbron syns samt Nordiska museet på höger sida.

Genom åren har villan haft olika ansikten, bland annat som flyktingförläggning under 1940-talet, ferieskola under 1950-talet och ett kollektiv under 1970- och 1980-talet. Villan har också renoverats flitigt, framförallt de senaste åren, men utan att ta bort de unika originaldetaljer som finns kvar i huset.

Villa Björkudden präglas av och påminner om en svunnen tid. Ytorna är enorma, det finns 18 rum och 9 badrum. Totalt är boarean 743 kvadratmeter. Allt från golv till fönster berättar en historia om svensk arkitektur och industrialism.

– Återigen förstår man att nuvarande ägare inte kunde släppa huset och dess historia utan verkligen såg chansen att bevara och förädla Villa Björkudden för att upplevas av kommande generationer, säger Magnus.

Foto: Per Jansson

Se fler bilder och läs mer här.