Kliv in i ett unikt bergrum – som är till salu

En unik gammal berganläggning, dold under jord och stark nog att klara av ett kärnvapenanfall. Sugen att flytta in? För fem miljoner kronor kan försvarets gamla bergrum bli ditt.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Foto: Jörgen Kristiansson, SE360.

Dolt under marken i Rute på norra Gotland ligger det gamla bergrummet, med sju stora salar byggda för att stå emot ett kärnvapenanfall. Bergrummet byggdes 1941 och stod klart 1943. Det användes då till förvaring av Försvarsmaktens ammunition. Men på mitten av 60-talet bestämde försvarsdepartementet att det skulle vara en stabsplats för kustartilleriet samt fungera som en ledningsplats om Sverige skulle hamna i krig. 

2006 togs bergrummet ur bruk och tanken var då att övertäcka ingången med grus och plombera bergrummet för evigt, och därför tömdes det på ventilationssystem och värmeaggregat. Men 2013 såldes det vidare till en privatperson som grävde fram och återställde ingången och det har sedan dess lånats ut för bland annat filminspelningar.

– Det är ett jättehäftigt objekt som sällan dyker upp på den Svenska marknaden. Det finns ett fåtal bergrum i Sverige som har sålts vidare till privatpersoner. Bergrummet har stor potential för den som vill utveckla och bedriva verksamhet i en unik tillvaro, berättar Gustav Larsson, mäklare på Fastighetsbyrån Gotland.

Han ser också en stor potential med det unika bergrummet och dess framtida användningsområden.

– Jag har sett bergrum förvandlas till riktigt häftiga konferensanläggningar och på Bungenäs finns det en gammal bunker som gjorts om till bostad, berättar han.

Läs mer om bostaden här.

Foto: Jörgen Kristiansson, SE360.

Foto: Jörgen Kristiansson, SE360.