Apotekaregatan 12

Änggården, Göteborg Karta & restider

15 000 000 kr
VillaVilla

Omgiven av Rhododendron, Syrén, äppelträd och rosor reser sig de vackra 20-talsformerna ur grönskan. Det är sannerligen en njutning att gå grusgången upp till huset. Byggnadens framsida är vänd mot södersolen. Entrén på motsatta sidan ger en föraning om vad komma skall.

Via ett vackert vindfång i original, välkomnar hallrummet med en mäktig atmosfär. Här är den gamla ekpanelen intakt. I ett hörn sprakar en öppen spis med originalmålning. Takets fasettsnickerier imponerar. Den massiva ekparketten ligger där. Vi hänger av oss i kapprummet på krokar i original.

Det romantiska köket är renoverat i harmoni med husets original och påminner om ett franskt lantkök. Både till storlek, färg och inredning. På golvet ligger vitsåpade träplank och skåpinredningen är från Kvänum. Arbetsbänkar i kalksten med murad öppen spis. Bra plats för ett rejält matbord i mitten. Utgång till trädgården via spröjsad altandörr. Innanför ligger serveringsrum och toalett.

Öppningen mot matsalen ger en vacker genomsyn via matsalen till vardagsrummet.

Matsalen var då som nu det viktigaste rummet. Det framgår med all önskvärd tydlighet genom placeringen den har, mitt i huset med köket på ena sidan och vardagsrummet på den andra. Här ryms den gamla tidens matbord utan vidare och kristallkronans plats är given i den tidstrogna takrosetten. Den vackra takhöjden är 2,8 meter. Arkitekten Nils Olsson har ritat det kolossalt ljuvliga burspråket som en dekoration till matsalen. Med en kolonn på var sida inomhus och fyra kolonner som kantar de glasade fönsterpartierna utomhus, har han givit burspråket det fina namnet namnet Blomsterrum. De tre fönsterpartierna är utformade som spröjsade dubbla, pardörrar. Några steg ner tar grusgången vid med en bedårande trädgård.

Spegelskjutdörrar till vardagsrummet öppnas försiktigt när gästerna skall bjudas in i matsalen.

Vardagsrummet är ett vackert sällskapsrum med spröjsade fönsterpartier i öster och söder, varav ett är burspråket på gaveln. Hörnrummet har som övriga rum sköna stuckaturer, takrosett och massiv ek i slottsläggning. Rummet rymmer förstås en större soffgrupp att sjunka ner i efter en trevlig middag i goda vänners lag.

Mellan vardagsrummet och hallrummet ligger biblioteket, ett vackert hörnrum med platsbyggda bokhyllor. Här görs sig några sköna läsfåtöljer mycket bra. Djupa fönsternischer samt spegelskjutdörrar till hallrummet.

Trappan till andra våningen i originalsnickeri med sköna steg och i vinkel. Det övre hallrummet har en sådan angenäm rumsvolym som bara ryms i en stor villa. Härifrån nås 4 sovrum med garderober, varav ett med den vackert välvda balkongen ovan Blomrummet. Härifrån bjuds fina vyer över de närmaste husen i Änggården. På våningsplanet finns även 2 badrum.

En trappa upp ligger en stor råvind med högt i tak. Källaren har gott om förvaring, tvättstuga, matkällare, pannrum och utgång till trädgården.
I trädgården samsas en stor mängd träd, buskar och plantor. Fråga gärna efter trädgårdskartan.

Framför carporten med förrådsdel kan ett par bilar parkera.

Villan erbjuder ett vackert och trivsamt familjeboende i en välbevarad miljö med mycket av det fina från 20-tals-klassicismens byggnadshistoria i gott behåll.

Läs mer hos mäklaren
Bostadstyp
Villa
Upplåtelseform
Äganderätt
Boarea
258 m²
Biarea
26 m²
Tomtarea
1 089 m² tomt
Antal rum
8 rum
Driftkostnad
55 240 kr/år
Byggår
1923
Räkna på boendet

Räkna på ditt nya boende

Se vad det kostar dig per månad att bo på Apotekaregatan 12 och skaffa lånelöfte nu.

Pris
15 000 000 kr
Driftkostnad
55 240 kr/år

Billigare och bättre boende

NYHET: Som säljare kan du få bättre koll på din försäljning!

Gå till Säljkollen för att få mer information om hur det går för din annons.

Statistik

11 876
besök på Hemnet
Bostaden publicerades för 7 dagar sedan, den 12 april 2019. Besök på Hemnet avser hemnet.se och Hemnets mobilappar.
illustration_step9
Jämför själv med slutpriser på andra villor som sålts.

Liknande bostäder till salu

Guider & Tips