Parkgatan 4

Landskrona, Landskrona Karta & restider

VillaVilla

Gamla Kassan är en unik och välbevarad fastighet vid vattnet som uppfördes 1754 till borgmästare Bernhard Oelreich. Under denna tid gjorde Carl Hårleman stadsplanen för Landskrona och troligen ritade han även huset. Fastigheten har uppmärksammats i flera magasin över åren och har under många år huserat en julmarknad.
När vi slår oss ner i orangeriet och känner lugnet komma an kan vi i tanken komma tillbaka till en tid då hästarna, vagnarna och rörelsen på innergården var påtaglig. Kullerstenen, det gamla bageriet, gårdshuset, springet i trapporna och så närheten till pulsen från havet, centrum och kontinenten. Vi kan känna av historian kring fastigheten och vi har nu nöjet att kunna presentera denna unika pusselbit av svensk historia.
Den vackra lejongula fasaderna, valven i källaren, kassan (se nedan) och de höga putsade vita vagnsvalven som leder oss in på innergården. Förföriskt vackert och med mycket känsla i varje steg.
Fastigheten uppfördes under åren 1754-1757. Några år senare köpte svenska staten byggnaden och den blev bostad för general von Strussenfelt, utsedd att ansvara för den stora utbyggnaden av Landskronas försvarsanläggningar. Förutom bostad åt generalen och hans familj fanns det kontor för fortifikationsförvaltningen. Här förvarades också förvaltningens kassa, vilket har gett husets dess folkliga namn Gamla Kassan.
Körporten leder in till den stensatta gården. En gårdsbyggnad i två våningar med typisk 1700-talsprägel sluter gården mot öster. Här fanns under en tid ett kronobageri som försåg stadens regemente med bröd. Den stora bakugnen finns kvar.
Fastigheten återgick efter närmare 200 år i privat ägo 1956. Restaureringar har gjorts i olika omgångar under senare delen av 1900-talet i syfte att ta tillvara interiörens 1700-tals karaktär. Gamla Kassan består idag av fyra lvåningar/lägenheter där den största är på 13 rok om ca 400 kvm i etage, här finns ljusa salonger i fil med högt i tak och utsikt mot Skulpturpark och småbåtshamnen nedanför. Många av rummen har rundade hörn och vackra utsmyckade kakelugnar från 1800-talet. Flera golv är original eller från 1800-talet, entréhallar och trappor stoltserar med nött kalksten från 1754 samt handblåst glas från 1800-talet. I den stora våningen finns även ett platsbyggt kök med spis från Lacanche och vackert motivkakel från Holland. De två andra våningarna i huvudbyggnaden är ca 95 respektive 90 kvm stora och har liknande unika detaljer bevarade som skapar en originell atmosfär. Mellan huvudbyggnaden och gårdshuset är en stor och privat innergård med härlig 1700-talskänsla, här finns en vacker beläggning av kullersten med rännilar i kalksten, orangeri i glas, murgröna men även ett lönnträd som förlänar skugga och välbehag. Från innergården når man gårdshuset med den större lägenheten som uppfördes 2006-2007, i gårdshuset finns även flera förråd, wc och det gamla bageriet.
Källarvalv med fantastiska kryssvalv används som festlokal med plats för 60 till 80 personer. Fastigheten är varsamt restaurerad och renoverad genom seklen och Hårlemans anda och behagliga detaljer gör att vart man än tittar så sprids ett stort välbehag inombords.

Kort sammanfattning av bostadsytorna:
Paradvåning i etage ca 400 kvm fördelat på 13 rum (6 kakelugnar. Dressingroom/rum, sovrum, bibliotek, salong, kinasalong, matsal, tältrum, moster Majas salong, trädgårdsrummet, koloniala gästrummet, matsal, salong/vardagsrum, sovrum, grovkök samt kök). Uthyrd våning ca 90 kvm fördelat på 2 rum. V

Läs mer hos mäklaren
Bostadstyp
Villa
Upplåtelseform
Äganderätt
Boarea
695 m²
Biarea
480 m²
Tomtarea
770 m² tomt
Antal rum
22 rum
Driftkostnad
144 624 kr/år
Byggår
1754
Räkna på boendet

Räkna på ditt nya boende

Se vad det kostar dig per månad att bo på Parkgatan 4 och skaffa lånelöfte nu.

Pris
22 200 000 kr
Driftkostnad
144 624 kr/år

Billigare och bättre boende

Som säljare kan du få bättre koll på din försäljning!

Gå till Säljkollen för att få mer information om hur det går för din annons.

12 592
besök på Hemnet
Objektet publicerades för 12 dagar sedan, den 10 juli 2019. Besök på Hemnet avser hemnet.se och Hemnets mobilappar.

Prisutveckling

illustration_step9
Jämför själv med slutpriser på andra villor som sålts.

Guider & Tips