Leksätter 1

Halla, Nyköping Se på karta

3 250 000 kr

Bostadstyp
Fritidshus
Upplåtelseform
Äganderätt
Antal rum
3 rum
Boarea
68 m²
Tomtarea
4 280 m²
Byggår
1750
Driftkostnad
18 720 kr/år
Antal besök
7 138
Dagar på Hemnet
9

Drömmen om ett torpställe i sörmland kan gå i uppfyllelse redan i sommar. Badrocksavstånd till badklippa och båtplats i Yngaren!

Vi befinner oss på Hallalandet, tolv mil från Stockholms centralstation och två och en halv mil väster om Nyköping. Här finner vi Leksäter, som är den äldre benämningen på stället. Lantligt, lugnt och ostört beläget mellan två sjöar. Här uppfördes boningshuset och visthusboden under mitten av 1700-talet som två separata huskroppar. Dessa kom med tiden att byggas samman genom en glasveranda som binder ihop husen till ett. På den stora tomten finns även en stor inredningsbar lada, ett separat bastuhus med dusch och vilorum, ett lusthus, ett växthus och en jordkällare.

Tomten är en dröm för den trädgårdsintresserade och även för dig som uppskattar att trädgården "jobbar för sig själv". De många trädens lövverk bildar ett solskyddande tak med bl a ett vackert vingnötträd, rosenapel och fantastiska rhododendron. Vidare finns allehanda fruktträd och bärbuskar.

Njut av Leksäter precis som det är eller förädla stället och gör det till ditt semesterparadis eller permanenta boende. Det finns mycket potential t ex skulle den rymliga ladan kunna byggas om till bostad (med utsikt mot sjön) eller användas som ateljé. Standarden idag är enkel med utedass, dusch finns i det separata bastuhuset. El finns och eget vatten från djupborrad brunn. Servitut finns för båtplatsen.

De natursköna trakterna kring Halla, med närhet till både Yngaren och Hallbosjön, är för många känt för sitt rika fågelliv. Ta gärna en sväng förbi området kring Halla kyrka, det är magiskt och erbjuder en rundslinga där du kan njuta av en härlig promenad. På gångavstånd från Leksäter finns Vårskogsudden för skogspromenader, svamp- och bärplockning, Harhålet (långgrunt) och Bärstabadet för ett dopp i det blå. Fisk lär finnas i Yngaren (gös, gädda och ev kräftor).

Ta gärna en titt på den här hemsidan som handlar om området runt Harhålet och Leksätter ur ett historiskt perspektiv: http://carneck.se/leksatter/

Fastigheten kommer att säljas med friskrivning från allt ansvar gällande fastighetens skick.

Säljarens egna ord:
"Det var någon gång på 1970-talet, som vår dröm om det goda boendet började anta formen av en Plan. Vintrarna skulle vi bo i stan med jobb, nöjen, släkt och vänner. Somrarna i ett ostört litet torp omgivet av grönska och fågelsång, gärna med en eka uppdragen på stranden vid den stora sjön intill.

Tyvärr upptäckte vi rätt snabbt att vi inte var ensamma om den sortens drömmar. Det här var ju årtionden före internet och torpmarknaden återfanns på morgontidningarnas annonssidor. Men varje gång vi ringde på ett lockande erbjudande, så hördes förväntansfulla röster i bakgrunden hos den som svarade. Det var de nya köparna, som just anlänt. Och annonsen dök inte upp igen.

Visst fanns det erbjudanden, som vi var först på, men torpet visade sig oftast mest likna en äldre dåligt underhållen villa eller en nerlagd kiosk. Ostördheten var diskutabel och någon sjö fanns sällan i grannskapet, ibland bara en gödseldamm på ett närbeläget lantbruk. Så vi fick hålla på i tre år, innan det en sommarförmiddag dök upp ett papper i faxen från en av mäklarna, som vi kontaktat. På en grynig svartvit bild syntes ett mindre hus, som hukade i grönskan. Jo, det såg onekligen ut som ett torp. Av texten att döma låg det på lagom avstånd från huvudstaden. Och en snabb titt på kartan avslöjade att det mycket riktig fanns en större sjö strax i

Läs mer hos mäklaren
Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Nyköping

Visningstider

  • 20
    jun
    Sön 20 jun kl. 11:00–14:30
    Bokad visning - Anmälan sker på mäklarens hemsida klicka "Läs mer hos mäklaren" och sedan "Boka tid för visning"
För bokad eller privat visning sker anmälan hos mäklaren.