Örsta 5

Mörkö, Södertälje Se på karta

1 975 000 kr

Bostadstyp
Fritidshus
Upplåtelseform
Annat
Antal rum
3 rum
Boarea
55 m²
Tomtarea
3 000 m²
Byggår
1952
Driftkostnad
12 000 kr/år
Arrende
47 900 kr/år
Antal besök
9 581
Dagar på Hemnet
4

Välkommen att flytta in i ett färdigt koncept där inventarier ingår, planera redan nu för årets kräftskiva på bryggan.

Huset som renoverats de senaste åren bjuder på två fina sovrum med ljusa väggar och massiva vita golvplank samt strålande havsutsikt. Vardagsrum med nyinsatta fönster och balkongdörr som leder ut mot en ny altan. Hänförande utsikt över Saltsjön, som en vacker tavla, matrum och kök. Nybyggt badrum med en modern miljötoalett , dusch och handfat. Vid strandlinjen finns ett rymligt trädäck med utrymme för matplats. Här finns en rök för fiskarna i havet. Nedanför finns den nyrenoverade bryggan med loungemöbler och badstege. Här kan du förtöja båten och ta en simtur.

På tomten finns även ett gästhus om ca 10 kvm med 2-3 bäddplatser, förråd, snickarbod och utedass. Tomten ligger helt ostört på en udde, längst bort på återvändsväg. Från hela tomten har man en magnifik utsikt över Himmerfjärden och sol hela dagen och kvällen.

Här seglar havsörnen och sälen simmar förbi i det glittrande havet i avskildhet. Mörkö är en underbar plats med ek och björkbackar och här längst ute på udden rullar havet in från alla håll. Ett fantastiskt sjöställe med avskilt och rogivande läge men med närhet till Stockholm (55 min).

Fritidshuset är som de flesta husen på Mörkö ett arrende. Ett bostadsarrende är mark där det ingår bostadshus, eller rätten att bygga ett sådant, där arrendatorn kan bo. Upplåtelse av mark för fritidshus är den vanligaste formen av bostadsarrende. Arrendetomter är svåra att belåna, det är alltså bra att kontrollera sin finansiering innan visning. Arrendeavgiftens basarrende är 47 997 kr per år det har justerats varje år sen 2012 med KPI (konsumentprisindex). Arrendet löper fram till år 2022 efter det förlängs det med en höjning av arrendeavgiften till en mer marknadsmässig nivå enligt arrendenämnden, den nya avgiften kommer att blir 73 500 kr per år. Det är Bordsjö Skogar AB Hörningsholms Godsförvaltning som förvaltar alla arrenden på Mörkö.

Mörkö, eller Mörkön som den benämndes förr i tiden, finner Du i Stockholms södra skärgård. Ön har broförbindelse med fastlandet i väster invid Kasholmen och förbindelse med Nynäslandet via Vägverkets gula färja Karin i norr över Skanssundet. Från Stockholm är det ca en timmes bilfärd till ön. Från Mörkö finns också färjeförbindelse med den unika kalkstensön Oaxen idag mest känd för sin välbevarade kalkugn. Mitt på ön ligger Kroksbrottet som var kalkbrukets sista kalktäkt. Idag är det öbornas vattentäkt med utsökt gott vatten.

Mörkö var en egen kommun fram till år 1952, då den införlivades med Hölö kommun. Idag tillhör ön den delvis självstyrande Hölö-Mörkö kommundel i Södertälje kommun, efter att Hölö införlivats i Södertälje kommun år 1971.

Ön domineras av fritidsboende men en hel del permanentboende finns också här, främst i samhället Söräng på öns östra del.

På ön bedrivs också jordbruk, service finns i samhällen som Hölö, Vagnhärad, Trosa och Järna samt relativt nära till Södertälje och Nyköping. Sommarhalvåret håller skärgårdskrogen vid Skanssundet öppet. Där finns även en bensinstation och kiosk. Vid Idala, det gamla mejeriet, finns också en lanthandel med café och konstutställningar.

Mörkö är känt för Hörningsholms slott, beläget i den lilla orten Hörningsholm på öns allra nordligaste del, nära Skanssundet. Slottet kallas vanligtvis endast Hörningsholm. Det är strategiskt beläget på en kulle med utsikt över sundet som idag är en del av Södertälje k

Läs mer hos mäklaren
Kjell Johansson Fastighetsbyrå AB

Visningstider

För bokad eller privat visning sker anmälan hos mäklaren.