Högakull 7

Vetlanda Se på karta

550 000 kr

Budgivning pågår
Bostadstyp
Fritidshus
Upplåtelseform
Äganderätt
Antal rum
6 rum
Boarea
120 m²
Tomtarea
2 152 m²
Driftkostnad
6 886 kr/år
Antal besök
15 531
Dagar på Hemnet
7

Mangårdsbyggnad från ca. 1850 på ca. 120 m2 med renoveringsbehov, enkel standard men också stort potential. 2 152 m2 tomt med ensligt läge och vacker utsikt, ca. 2,5 km. från sjön Vrången med fin badplats. Filmvisning: https://youtu.be/GvlssESrPtU

Högakull 7 är en avstyckad mangårdsbyggnad från omkring mitten av 1800-talet, byggt i liggande timmer, på ca. 120 m2 boyta totalt. Huset har stort renoveringsbehov, men förfallet är stoppat och det går att använda direkt som primitivt fritidshus och vidareutvecklas efterhand. Nya elinstallationer i hela bottenvåningen med automatsäkringar och jordfelsbrytare, men installationerna är inte dragna till övervåningen ännu. På taket ligger ett bra plåttak, bra hängrännor och båda skorstenar är totalrenoverade och samtliga eldstäder är fungerande och godkända av sotaren 2020. Det fattas dock kosmetisk renovering/kalkning av skorstenar och eldstäder och sotaren önskar även en ställning på taket mellan skorstenarna. De flesta fönster är utbytta till nya kopplade fönster, men det finns även några äldre kopplade fönster, som behöver renoveras, och ett par av de ursprungliga enkelglasfönstren på övervåningen. Utvändigt behöver huset målas och även byte av delar av klädselpanelen, delar av syllen, trä på veranda och vindskivor. Fundamentet är klätt med betong någon gång på 1950:talet, utanpå det egentliga fundamentet av natursten. Detta bör tas bort, då det har en del sprickor och kan samla fukt och hindrar ventilationen i torpargrunden. Invändigt behövs genomgående kosmetisk renovering och upprustning efter önskemål och behov. Vatten är inte indraget, utan hämtas med spann eller enkel trädgårdsslang ovan mark på sommaren. Brunnen ligger strax utanför tomten med servitutsrätt. Avlopp saknas i praktiken, möjligen är det äldre stenkista eller bara rör ut i marken. Huset består av hall med elinstallationer och trappa till övervåningen. Matsalsrum med masonit på golvet (trä under), nya fönster och en fungerande öppen rörspis. Kök med köksingång, trägolv, diskbänk, kyl/frys, elspis med keramisk häll och den gamla eldstaden bevarad och renoverad med Norrahammar vedspis och bakugn. Stort vardagsrum med trägolv, breda plank i taket och en stor fungerande öppen rörspis. På övervåningen finns stor trapphall med mycket breda plank på golv och i taket och med synliga timmerväggar. Litet rum som kan passa till barnkammare eller lagring. Större sovrum med fungerande Jøtul braskamin, breda golvplank och takvalv med breda plank. Mycket stort rum med påbörjad inredning med breda golvplank, nyare Morsø braskamin med glaslucka och öppet upp i nock med synliga ryggåsar och klätt med tjocka plank invändigt. Det finns spår efter en brand för länge sedan i taket, som har svärtat en del av träet, men har inte fått ordentligt fäste och skadan är mycket gammal. De flesta möbler och annat lösöre kan köpas till eller medfölja, enl. önskemål och avtal med säljaren.

Ut över huset finns en lada på ca. 85 m2 + vind, delvis byggt i liggande timmer och med bra plåttak. Utvändigt behöver ladan målas och klädsel delvis bytas, men är annars bra. Här finns verkstadsrum, vedrum och gott om plats för lagring. Gammal jordkällare under ladan, där trappan är igenfylld, men stenvalvet syns fortfarande. Här finns även en relativt "modern" jordkällare från 1948 i betong, där det finns gamla vatteninstallationer (ej i funktion). Slutligen finns en separat byggnad med trippel utedass.

2 152 m2 (friköpt) naturtomt, långt inne på sidoväg till g

Läs mer hos mäklaren

Kontakta mäklaren

Jens Christian Nielsen

Ödegårde Sverige AB
Mäklare Jens Christian Nielsen, Ödegårde Sverige AB
070 920 3483