Härön Hummerdammen 340

Stavsundsholmen, Tjörn Se på karta

4 250 000 kr

Bostadstyp
Fritidshus
Upplåtelseform
Äganderätt
Boarea
79 m²
Tomtarea
1 369 m²
Byggår
1967
Driftkostnad
27 620 kr/år
Antal besök
12 159
Dagar på Hemnet
8

I ett mycket attraktivt läge med havet som närmsta granne och sol hela dagen ligger detta trevliga och lättskötta hus med båtplats i nära anslutning till huset. Charmig villa med vackert blänkande utsikt. På Häröns Stavsundsholmen ligger husen relativt glest i rofylld miljö på stora tomter. Morgondoppet finns på badrocksavstånd ett stenkast från huset.
Både hus och tomt har härliga ytor i ett sagolikt läge.

Härön och Stavsundsholmen med sina ca 50 bofasta ligger västerut med ett smalt sund mellan sig och Kyrkesund på Tjörnsidan. Sundet, som kallas Kyrkesunds ränna, är välkänt för västkustens sjöfolk och vid insegling söderifrån passerar man det kulturminnesmärkta gula huset vid namn Kålhuvudet.
Här ute i kustbandet ligger ängar och hagar insprängda mellan bergen i lä för den stundtals friska vinden. De små öppna markerna utgör karaktären likväl som havet och klipporna. Det finns gott om natursköna stigar för promenader med utmärkta bad- och fiskemöjligheter.

Precis som i många andra kustsamhällen växte bebyggelsen fram i takt med att sillperioden gjorde sitt inträde och man livnärde sig på fiske och sjöfrakt. Idag är turismen en viktig näringsfaktor och befolkningen ökar stort under sommarhalvåret.
Till ön Härön tar man sig med färja över Kyrkesunds ränna. Stora delar av Härön utgörs av naturreservat och jorden har brukats sedan lång tid tillbaka. Fortfarande sköts delar av markerna med ålderdomliga metoder vilket ger ett kulturlandskap som är bland de artrikaste i Bohuslän.

Ett av öns magasin som traktens fiskare tidigare har brukat drivs numera som trivsam krog med inriktning på njutning och avkoppling.
Ett flertal framstående konstnärer har hämtat motiv och inspiration från Kyrkesund och Härön. Bland dessa kan nämnas Karl Nordström.

Läs mer hos mäklaren
Bjurfors Södra Bohuslän

Visningstider

  • 14
    jul
    Tis 14 jul kl. 16:30–17:30
    Bokad visning. Anmäl dig på bjurfors.se eller ring Bjurfors 0304 66 00 00
För bokad eller privat visning sker anmälan hos mäklaren.