Uppvallsvägen 20

Lofsdalen, Härjedalen Karta & restider

775 000 kr

995 000 kr -22%

FritidshusFritidshus

Det är sällan den här typen av objekt kommer ut på marknaden. Därför tvekar vi inte att använda uttrycket "unikt tillfälle". Oftast stannar de istället inom familjer generation efter generation. Men nu har vi glädjen att kunna erbjuda en oerhört charmig fastighet - en fäbodvall där historiens vingslag gör sig påminda åt vilket håll man än blickar.
Fäbodvallen är från tidigt 1800-tal och består av ett boningshus med två rum varav den ena har en stor murad öppen spis. Dessutom ingår två ladugårdar, en förrådsbyggnad/vedbod, ett gammalt kokhus, en äldre jordkällare samt ett utedass.
Fastigheten ligger på Uppvallen, alldeles vid infarten till Uppvallens spårcentral, Läget är centralt, samtidigt som man bor där med en uppskattad avskildhet i samklang med den vackra naturen. Själva området är speciellt med bl.a. fornlämningar. Därför finns vissa restriktioner vad man får göra på en del av den 1 hektar stora friköpta tomten. Här har nämligen hittats åtta s.k. fångstgropar som har använts vid jakt och dessa är idag registrerade hos Länsstyrelsen. Att få förmånen att leva vid dessa historiska fynd utgör en extra dimension till det unika boendet. Även själva fäbodens historia finns intressant nog dokumenterad. På 1820-talet kom Olof Jonsson till Lofsdalen och bestämde sig för att arbeta upp en fäbod för att få tillgång till bättre bete. Därefter har den gått i arv i familjen men den har även sålts, vilket finns dokumenterat med text och bild i Lofsdalsboken.
Det här är en fastighet som erbjuder ett unikt boende. Det är också intressant för den som kanske drömmer om någon form av kreativ, hälso- eller miljöinriktad verksamhet. Nuvarande ägare har vårdat fastigheten och dess möjligheter. De beskriver det så här:
"När vi köpte fäboden ville vi skapa något nytt och genuint utifrån de förutsättningar som fanns. Vi har varken el eller vatten/avlopp, men vi såg charmen med att laga mat över öppen eld och på stekhäll som drivs med gasol. Allt lagas på plats utifrån årstidens skiftningar - utomhus, i stugan eller i tältkåtan. Behövs det, så har vi gjort vissa förberedelser hemma. Vi har haft grupper som har avnjutit jämtländsk buffé, fonduekvällar med ren och älg och raggmunk med fläsk på fredagar. Ibland har vi lagat mat utomhus ner till -20 grader. Hade vi fortsatt verksamheten här, så hade vi skapat övernattning både i tältkåtan och i huset. Och fler sittplatser går att ordna i ena fjöset.
Vi har arrangerat vandringar med matlagning utomhus, viltspaningar och guidningar av olika slag. På sommaren har vi också haft fjällkor som betat och vi har förädlat mjölken.
Den här ljuvliga platsen har så mycket mer möjligheter att upptäcka. Det är en magisk fjällnatur vi har runt omkring oss. Fäboden är en knutpunkt, eftersom det är enkelt att ta sig till oss under alla årstider. På vintern går det bra att åka skoter, skidor och bil. Annars lätt att ta sig till fots, cykla eller åka bil.
Under årens lopp har vi mött så många härliga gäster och besökare, som uppskattat platsen, atmosfären och det vi har bjudit på. Nu hoppas vi att fäboden får leva vidare med nya idéer, men i samma positiva anda."
(Se gärna mer på facebook.com/uppvallen)
Fäboden är en del av området Uppvallen, populärt för sin närhet till naturen, skid- och skoterspår, samtidigt som man har bekvämt nära till Lofsdalens by med alla den service som man här erbjuder. I Uppvallen är djur- och naturupplevelserna något utöver det vanliga, och det gäller året om.

Läs mer hos mäklaren
Bostadstyp
Fritidshus
Tomtarea
10 000 m² tomt
Antal rum
1 rum
Driftkostnad
4 700 kr/år
Räkna på boendet
Lofsdalens Fastighetsbyrå AB

Räkna på ditt nya boende

Se vad det kostar dig per månad att bo på Uppvallsvägen 20 och skaffa lånelöfte nu.

Pris
775 000 kr
Driftkostnad
4 700 kr/år

Billigare och bättre boende

NYHET: Som säljare kan du få bättre koll på din försäljning!

Gå till Säljkollen för att få mer information om hur det går för din annons.

Statistik

26 120
besök på Hemnet
Bostaden publicerades för 419 dagar sedan, den 21 september 2017. Besök på Hemnet avser hemnet.se och Hemnets mobilappar.
illustration_step9
Jämför själv med slutpriser på andra fritidshus som sålts.

Liknande bostäder till salu

Guider & Tips