Lummelunda Lundbjärs 218

Lummelunda, Gotland Karta & restider

4 900 000 kr
VillaVilla

Äldre, vackert hus i kalksten med stor trädgård, omkringliggande mark samt flera praktiska sidobyggnader. Perfekt för den stora familjen eller för dig med planer på egen verksamhet. Fint lantligt läge men ändå nära till allt, tar en kvart in till Visby och en timme till Bromma.

Huset består av en äldre del samt en vidbyggd nyare del. Utbyggnaden är från 80-talet och inrymmer hall med förvaring, badrum samt praktisk tvättstuga med utgång till den trälagda terrassen mot trädgården. Den äldre huskroppen som har sina anor från 1700-talets slut inrymmer stort lantligt kök, allrum, rymlig sal med trägolv och synliga takbjälkar, hall med kalkstensdetaljer och lönnfack (!) samt en vacker glasveranda med finentré mot framsidan. Övervåningen inrymmer tre sovrum, badrum samt stor möblerbar hall. De vackra spegeldörrarna i huset ger rummen härlig karaktär.

Den fd ekonomibyggnaden har på senare tid använts som galleri och här finns även grovkök och utrymme för sadelkammare. Passar ypperligt till dig som vill göra om till stall eller bedriva egen verksamhet på platsen. De äldsta delarna av ladan är från senare delen av 1700-talet, vilket syns på de breda planken i brädväggarna. En vidbyggd, nyare del inrymmer traktorgarage. Den gamla tröskvandringen har gjorts om till ett stort och mycket trivsamt uterum för sociala tillställningar. Där oxarna en gång gick runt ligger nu ett vackert kalkstensgolv, hela rummet flödar i ljus från glaspartierna och har utsikt över nejden.

Vacker trädgårdstomt med rik växtlighet. En grön oas med päron-, körsbärs- och äppelträd, jasminbuskar, syrén samt ett synnerligen stort och vackert kastanjeträd.

På platsen låg under 1600-talet en domaregård, den byggnaden revs dock i början av 1900-talet. Domaregården ingick i Bro setting i Nordertredingen, huset hade stor tingssal på bottenvåningen och vackra blyinfattade fönster. Lars Mårtensson var länsman och settingsdomare på platsen under 1600-talet och efter hans död 1675 fortsatte hans två söner domaregärningen vid Lundbjärs. På fastigheten finns dessutom ett antal fornminnen, primärt husgrunder från medeltid eller tidigare. Lundbjärs är sen länge en omtyckt plats att bo på!

Lummelunda är kanske mest känt för besöksmålet Lummelundagrottan men socknen har sitt ursprung i medeltiden, den vackra stenkyrkans långhus och torn är från 1200-talet. I socknen finns även lämningar från stenålder och vikingatid. I ett litet änge i Burge fann man en mycket stor silverskatt 1964. Skattfyndet var då det påträffades den dittills största silverskatten på Gotland. Sockennamnet (1350: Lomalunda) kommer troligen från prästgården. Namndelen "lunda", betyder troligen skogsdunge och kan ha avsett en helig lund.

Boningshuset kommer att förbesiktas och besiktningsprotokoll kommer att finnas hos fastighetsmäklaren. Samtliga möbler som finns i huset vid visning ingår i köpet. Taxering saknas då avstyckning nyligen slutförts.

Läs mer om bostaden hos mäklaren
Bostadstyp
Friliggande villa
Boarea
160 m²
Biarea
20 m²
Tomtarea
5,3 ha tomt
Antal rum
6 rum
Driftkostnad
35 144 kr/år
Byggår
1798
Räkna på boendet
  • Lördag 30 dec kl 11:00-11:30 Spara
    Anmälan krävs, via länken eller tel 0498-233353. Välkomna!
Visningsinformation

Räkna på ditt nya boende

Se vad det kostar dig per månad att bo på Lummelunda Lundbjärs 218 och skaffa lånelöfte nu.

Pris
4 900 000 kr
Driftkostnad
35 144 kr/år

Statistik

17 574
besök på Hemnet
Bostaden publicerades för 110 dagar sedan, den 28 augusti 2017. Besök på Hemnet avser hemnet.se och Hemnets mobilappar.

Få fler besök till din annons

illustration_step9
Jämför själv med slutpriser på andra villor som sålts.

Liknande bostäder till salu

Guider & Tips