Fyllinge kvarn 458

Snöstorp, Halmstad Karta & restider

5 800 000 kr

6 900 000 kr -16%

Gård/SkogGård/Skog

Fastigheten består av flertalet olika byggnader och marken är fördelad på två markskiften varav ett markskifte ansluter mot Fylleån.
Fastighetsägaren har obegränsad rätt till fiske.
Fyllinge kvarn i Snöstorps församling är idag länets äldsta spannmålskvarn. Kvarnplatsen omnämns i litteratur första gången år 1408. Kvarnen i sig runt 1520-talet.
Familjen Tullgren har i generationer bedrivit kvarnrörelse på platsen sedan 1859, som bestått av att torka spannmål, mala säd och blandat foder. Processen har fått sin kraft via eget vattenkraftverk från Fylleån.
Sedan i början av 2000-talet bedrivs ingen verksamhet längre i kvarnen.
Vattenkraftverket (2 st.äldre turbiner) producerar el, i genomsnitt ca 200 000 kWh/år, varav ca 50 000 kWh/år nyttjas till bostadshus, överskottet säljs vidare.

Bostadshuset: Uppförd 1938. Ca 180 kvm fördelat på 1,5 plan samt källare om ca 100 kvm. Byggnaden är välvårdad med bibehållen charm och detaljer från byggåret 1938. Några större renoveringar eller moderniseringar är inte gjorda. (All el byttes ut i mitten av 70-talet)Bostadshuset är uppfört med murad källargrund, trästommar, kopplade tvåglasfönster, taket är belagt med cementplattor. Det finns vattenburen värme via elpatroner.
Bottenvåningen: köksentré, huvudentré med kapprum, rum i fil med öppen spis, veranda, salong med vackra skjutdörrar, serveringsgång, matrum, kontorsrum, kök med skafferi och separat matplats, badrum med dusch.
Ovanvåningen: Tre större rum, balkong, badrum med badkar, separat toalett, vindsutrymmen.
Ytskiktet i huset består genomgående av trägolv, i några rum finns plastmatta ovanpå. Badrummen har plastmatta eller klinker.
Från balkong och veranda erbjuds förstklassig utsikt.
Källaren: pannrum, matkällare, förråd, tvätt, garage.

Kvarnplatsen har sitt ursprung från tidigt 1400-tal. Början av 1600-talet lades grunden till kvarnbyggnaden. Runt 1828 byggs Kvarnen till för att få sitt
nuvarande form samtidigt uppförs magasinsbyggnaden. Kvarnbyggnaden består av fyra våningar och har ca 200 kvm i de tre nedersta planen. Fjärde planet är ca 100 kvm. Byggnaden är uppförd med en stomme av tegel och kraftfulla vackra massiva träbalkar. Fasaden består av tegel och trä. Taket är belagt med plåt och eternitplattor. En beundransvärd byggnad.
I anslutning till kvarnbyggnaden är magasinsbyggnaden uppfört för torkning av säd och tillverkning av foder.
Magsinsbyggnaden
Övriga byggnader: två mindre av trä och i behov av underhåll. En träbyggnad med cementgolv, helt tak och garageport, ca 160 kvm. Denna byggnad är i relativt bra skick.

På fastigheten är det anlagt en laxtrappa ligger lite nedströms och är idag ett mycket viktigt reproduktionsområde/ lekområde för laxen, som enligt länsstyrelsen bedöms sannolikt vara det bästa för hela Fylleån.
Fastighetsägaren har ”obegränsad” rätt till fiske.
Fylleån rinner upp från Småländska höglandet och vidare ned till Laholmsbukten söder om Halmstad.

Kvarnbyggnaden som har okänt byggnadsår men har sitt ursprung troligtvis från 1400.talet. Byggnaden som är består av 4 vån har ca 200 kvm i varje plan .Uppförd med en stomme av tegel och kraftfulla vackra massiva träbalkar. Fasad består av tegel och trä.tak är belgt med plåt
Beundransvärd byggnad, skall upplevas invändig.
I anslutning till Kvarnbyggnad är det uppförd en likvärdig byggnad för torkning av säd och tillverkning av foder,från början 1800-talet tillbyggd 1937.
Övriga byggnader som finns på fastigheten är tre "mindre" ekonomibyggnader av trä, i behov av underhåll.

..
På fastigheten är det anlagd en laxtrappa. Lite nedströms på fastigheten är idag ett mycket viktigt reproduktionsområde /lekområde för Lax som enligt länsstyrelsen bedöms sannolikt det bästa för hela Fylleån. Fastighetsägaren har "obegränsad" rätt till fiske.
Fylleån rinner upp från Småländska höglandet och vidare ned till Laholmsbukten söder om Halmstad.

Läs mer hos mäklaren
Bostadstyp
Gård
Boarea
170 m²
Biarea
120 m²
Tomtarea
2,0 ha tomt
Antal rum
7 rum
Byggår
1937
Räkna på boendet

Räkna på ditt nya boende

Se vad det kostar dig per månad att bo på Fyllinge kvarn 458 och skaffa lånelöfte nu.

Pris
5 800 000 kr

Billigare och bättre boende

NYHET: Som säljare kan du få bättre koll på din försäljning!

Gå till Säljkollen för att få mer information om hur det går för din annons.

Statistik

24 310
besök på Hemnet
Bostaden publicerades för 302 dagar sedan, den 19 januari 2018. Besök på Hemnet avser hemnet.se och Hemnets mobilappar.
illustration_step9
Jämför själv med slutpriser på andra gårdar/skog som sålts.

Liknande bostäder till salu

Guider & Tips