Grindsgatan 52 (+ UTHYRNINGSLÄGENHET)

Södermalm, Stockholm Se på karta

7 795 000 kr

Bostadstyp
Lägenhet
Upplåtelseform
Bostadsrätt
Antal rum
3 rum
Boarea
83 m²
Balkong
Ja
Våning
2 av 8, hiss finns
Byggår
1973
Förening
BRF Ingenjören nr 4
Om föreningen
Energiklass
C
Avgift
3 953 kr/mån
Driftkostnad
7 800 kr/år
Pris/m²
93 916 kr/m²
Antal besök
7 019
Dagar på Hemnet
25

Välkommen till Grindsgatan 52 och denna bostadspärla om 83 kvm. Lägenheten går antingen att disponera som en stor 3:a. Eller alternativt separat nyttja den ena delen om 2 Rok och 67 kvm som en privatbostad och den mindre 1:an om 16 kvm som uthyrningslägenhet. Båda bostäderna har separata entrédörrar samt kök och duschrum med WC vilket förenklar vid uthyrning. Hyresintäkterna är mycket goda då man tidigare har kunnat inbringa en intäkt på 8 500 kr/månad. Därtill går även den mindre lägenheten bra att använda som generationsboende, eller varför inte som hemmakontor? Nuvarande ägare förvärvade bostaden år 2012 och har nyligen genomfört en totalrenovering med en mycket hög standard i material samt utrustning. Utöver detta präglas bostaden av säregna egenskaper så som ett bränt och specialbehandlat ekgolv samt italiensk sten i både kök och duschrum i 2:an, genomgående väl tilltänkta förvaringslösningar, en praktisk klädkammare/förråd invid entréhallen, och även en balkong som vetter mot den lugna innergården i västerläge vilket bidrar till eftermiddags- och kvällssol. Detta är hemmet att stortrivas i många år framöver!

OM BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN:
Brf Ingenjören 4 bildades redan år 1970 och huset byggdes kort därefter mellan åren 1971-73 med Kasper Höglund som totalentreprenör. Huset, som ligger i korsningen Blekingegatan 16/Grindsgatan 52, planerades för 102 lägenheter med en sammanlagd yta på 5 957 kvadratmeter. Därtill finns även 4 lokaler med hyresrätt inklusive Coop. Under huset finns ett stort garage om 40 parkeringsplatser där garageplatserna i första hand hyrs ut till medlemmar och hyresgäster. Föreningen klassas som en äkta förening och äger marken själva, dvs ej tomträtt.

På föreningens tomt nr 4 i kvarteret Ingenjören hade Guldsmedsbolaget tidigare en fabrik. Området söder om järnvägen och väster om Götgatan hör till de yngre delarna av Södermalm och stadsplanerades först på 1800-talet.

Blekingegatan (tidigare Sahlbergsgränden) fick sitt namn 1885 samtidigt som de södra landskapen gav namn åt Ölandsgatan, Skånegatan, Hallandsgatan m.fl.

Flera gator, bl. a. nuvarande Götgatan, har fått heta Grindsgatan. Bellman använde stavningen Grim i Fredmans epistel nr. 53: ”Långt bort, Gutår bort vid Grimshage Ligger krogen Rosenlund ... ”

FÖRENINGENS EKONOMI:
Föreningen har en mycket låg belåningsgrad om 1 262 kr/kvm (enligt årsredovisning 2019) och har långfristiga skulder på låga 7 499 000 kr. Då föreningen har 4 lokaler inbringar dessa en total hyresintäkt på ca 1 268 000 kr/år. Så även hyresintäkter för parkeringsplatserna inbringar likviditet in till förening. I detta fall ca 458 000 kr/år. Dessa hyresintäkter bidrar till att stabilisera föreningens ekonomi vilket gör att brf Ingenjören 4 idag anses som en omtyckt förening med en stark ekonomi. Föreningen har inga kommande avgiftsförändringar inplanerade för år 2021.

Välkommen till Grindsgatan 52, välkommen hem!

Läs mer hos mäklaren
Svensk Fastighetsförmedling Sthlm Södermalm