Engelbrektsgatan 5

Vasastaden, Göteborgs kommun Se på karta

10 500 000 kr

Budgivning pågår
Bostadstyp
Lägenhet
Upplåtelseform
Bostadsrätt
Antal rum
5 rum
Boarea
171 m²
Balkong
Ja
Våning
3 av 5, hiss finns
Byggår
1891
Förening
BRF Engelbrekt 5
Om föreningen
Avgift
8 030 kr/mån
Pris/m²
61 404 kr/m²

Kolossalt vacker sekelskiftesvåning om 5 rok, 171 kvm med tre kakelugnar och två balkonger på tredje våning i strålande vacker byggnad i nyrenässans.

Denna l'appartamento grande har den klassiska planlösningen med tre rum i fil mot gatan med höga spegeldörrar i par emellan. Mycket vackra stuckaturer 3,2 meter upp. Höga fotlister och djupa dörrvalv. Kakelugnar i hörnen (ej i funktion) dekorerar och bidrar starkt till den sköna atmosfären. Ett av rummen har utgång till översta balkongen mot gatan. Det höga läget ger fina utblickar mot de omgivande byggnaderna. Mot gården vetter två sköna sovrum med garderober. Det ena sovrummet har utgång till gårdsbalkongen. Köket längst in mot gårdstrapphuset (hiss) med plats för matbord. Från serveringsgången nås både badrum och gästtoalett.

Att promenera utefter 1800-talshusens fasader ger lätt en känsla av Corso del Rinascimento i Rom. I samma anda på Engelbrektsgatan No 5 får den vackert utsmyckade entrén med de glasade ekdörrarna människan att stanna upp för ett ögonblick. I portgången väljer vi det vackra huvudtrapphuset och går till tredje våningen. Hiss finns i gårdstrapphuset för den som önskar.

Trapplanet på tredje våningen välkomnar med ett tidstypisk dekorativt stenmönster och ett högt ekparti med höga entrédörrar i par. Hallen mynnar ut i en lång passage som delar våningen i å ena sidan sällskapsrummen och å andra sidan den mer privata delen.

Vardagsrummet har en välgörande volym vilken möblerats med en skön soffgrupp i mitten. I ett hörn står en reslig praktkakelugn i grönt med vackert krön och öppningar finns till både serveringsgången, hallpassagen och matsalen. Det här var förstås matsalen en gång. Två höga fönsterpartier mot gatan, varav det ena är utgången till balkongen. Här är känslan av l'appartamento grande och antica Roma helt påtaglig.

I fil och via höga spegeldörrar i par kommer vi in i matsalen med de vackraste stuckaturer och takrosett. Tre pardörrsöppningar och en vackert dekorerad kolonnkakelugn visar tydligt på tanken om sällskapsrum. Två höga fönsterpartier förser med dagsljus och på samma gång vyer mot husen runt omkring. Matsalen passar lika bra för små vardagsfester som stora högtidliga kalas.

Via höga spegeldörrar i par kommer vi in i det tredje rummet i fil. Ett något mindre rum men nog så vackert med en grön kolonnkakelugn i ett hörn, ett högt fönsterparti mot gatan och det charmiga brädgolvet, som i våningen i övrigt. Höga fotlister och sagolika stuckaturer. Rummet är idag ett sovrum men kan förstås även vara ett bra arbetsrum eller gästrum om man så vill.

Mot gården vetter två sköna sovrum med garderober. Det ena rummet har utgång till gårdsbalkongen med eftermiddagssol och vyer över den lummiga innergården.

Serveringsgången har ett rejält skänkskåp i original samt öppningar till både badrummet och gästtoaletten.

Köket har den klassiska placeringen mot gården med kökstrapphus med hiss. Köket är halvmodernt och inrymmer ett ganska stort köksbord vid två fönster, varav det ena är litet - det gamla skafferifönstret.

Våningen passar bra för människor som vill bo i en historisk, vacker miljö och vill bevara den gamla arkitekturens livsbejakande atmosfär mitt i en stad som sakta börjar ta en ny form med mer plats för människor och en levande stadskärna. Nära grönområden som Vasaparken samt park- och alléstråket vid vallgraven. Mitt i det nya Göteborg och stadens kulturella centrum med affärer, caféer, restauranger och service på promenadavs

Läs mer hos mäklaren
Ahre Fastighetsbyrå

Kontakta mäklaren

Tomas Ahre

Ahre Fastighetsbyrå
Mäklare Tomas Ahre, Ahre Fastighetsbyrå
0705 250650