Östra Rönnäs Åvavägen Tomt 2

Östra Rönnäs, Leksand Se på karta

795 000 kr

Bostadstyp
Tomt
Upplåtelseform
Äganderätt
Tomtarea
2 529 m²

3 byggklara tomter i kulturbygd. Tomterna ligger i sluttning mot insjön.
Bussförbindelser till Leksand och från hösten 2020 även till Sågmyra.
För barnfamiljer finns Ullvi Byskola. Badplats på gång/cykelavstånd avstånd.
Läs gärna mer på https://www.leksand.se/medborgare/boende-trafik-och-miljo/oversiktsplan-och-detaljplaner/kulturmiljoer-i-leksands-kommun/omraden-kulturmiljoer/vastra-och-ostra-ronnas/

Leksandsbyn Rönnes har ett mycket stort kulturhistoriskt och kulturmiljömässigt värde.

Byn ligger på södersluttningen norr om sjön Insjön. Med utsikt mot söder med samhället Insjön på andra sidan sjön. Där flera idag kända storföretag startat och fortfarande finns kvar på orten, såsom “Clas Ohlson AB” och ett av sveriges största familjeägda sågverk, “Bergkvist-Insjön AB”.

Byns kulturmiljö är vida könd och är enligt lag klassad som ett riksintresse. Ett område med mycket stort kulturhistoriskt och miljömässigt värde. Den har beskrivits av Dalarnas Museum:

“ En storby med två olika bydelar av olika karaktär med bevarat äldre bymönster, slingrande bygatormed fina gaturum, ett välhävdat odlingslandskap i sjöläge. Öppen kontakt med bydelarna och fin utblick över sjön. Ett område av mycket stort kulturhistoriskt och miljömässigt värde, där ett bevarande är angeläget.”

Rönnes ligger vid en väg som har en mil till Leksands Noret. Åt andra hållet leder vägen runt sjön till centralorten Insjön. Dessa vägar är i bra skick och av turister och ortsbefolkningen mycket uppskattade vägar. Vägen till Leksandsnoret ger en känsla av att resa i ett friluftsmuseum. Enligt Dalarnas museum ör timmerbyggnadstraditionerna ett av vårt lands främsta bidrag till europeisk byggnadstradition. Vägen mellan Rönnes och Leksands Noret är i det avseendet allmänt omvittnat också ur ett nationellt perspektiv en av de mest uppskattade.

Läs mer hos mäklaren
Mäklarhuset Borlänge