Köpmangatan 16

Borrby, Simrishamns kommun Se på karta

3 495 000 kr

3 995 000 kr -13 %
Bostadstyp
Villa
Upplåtelseform
Äganderätt
Antal rum
10 rum
Boarea
295 m²
Biarea
150 m²
Tomtarea
1 270 m²
Byggår
1909
Driftkostnad
46 967 kr/år

En fastighet - många möjligheter. En bostad att utvecklas i, både med familjeliv och möjlighet till verksamhet i någon form.
Mitt i byn på ett ypperligt kommersiellt läge utmed huvudgatan ligger byns gamla charkuteri och butik med tillhörande bostad. Detta är ett hus svårt att beskriva med ord, det måste ses och upplevas i verkligheten. Här finns så många detaljer, möjligheter, bevarade miljöer att man får oändliga idéer så fort man kommer in.

Borrby ligger på Österlen och är en högst levande by - året runt. Köpmangatan har under senare tid levt upp med flertal butiker och en välbesökt restaurang. Nu finns en möjlighet att vara med på tåget. Kanske är det här ni ska kombinera verksamhet med ett fantastiskt boende…
Byn har förutom en stor mängd antikvariat och bokhandlare även matbutik, vårdcentral, apotek, skola och barnomsorg, ridskola, bank, biograf, pizzeria, utegym, lekplats och mycket mer. Härifrån kan ni ta cykeln till vidsträckta kritvita sandstränder, naturreservat och en kustremsa med skog av tall och lövträd där oändligt med stigar lockar den vandringssugne. Ett nytt torg växer också fram i byn.

Oavsett vilken entré vi tar in i huset så möts vi av bevarade detaljer i en spännande miljö. I den ljusa butikslokalen ligger originalgolv i form av rutigt klinker, glasat skyltfönster och entré som vetter mot huvudgatan. Väggfasta marmorskivor med originalkonsoller i rostfritt stål och glastegel i fönstren samt förvaringsutrymme med glasparti ut mot lokalen förstärker butikens karaktär.

Här kan man tänka sig att fina råvaror köpts över disk under charkuteriets glansdagar. Längre in på entréplan finns fler tecken på att just charkverksamheten ägt rum. Här finns ett stort rum med helt fantastisk kakel med rundade hörn och mjukt terrakottafärgat klinker på golvet och i angränsning finns charkuteriets rökeri och kylrum och ytterligare rum. Här spinner min fantasi iväg - är det här man ska bygga kök, ha ett öppet restaurangkök med bistrokänsla och plats att servera gäster en god bit mat? Eller en espressobar? Likt de små kvarterskrogarna man ser på sydligare breddgrader eller varför inte en antikaffär eller galleri? Eller ska man öppna upp med glaspartier mot trädgården och göra allrum/kök för privat bruk och kanske använda nästa våning för uthyrning? Eller tvärtom?
Väggar och tak är ommålade, här finns rinnande vatten på flera ställen och möjlighet finns att bygga tex. extra kök, verkstad eller dylikt. Här finns egen ingång från trädgården. Nuvarande ägare har använt lokalen som ateljé/galleri och butik. Ja, möjligheterna är många!

På entréplan i bostadsdelen finns två entréer, två kapprum med trappor till kök och övervåning samt ingång till butiken. Det finns även badrum, ett coolt retrobadrum från 1960-talet i gult och svart originalkakel med glasmosaikgolv med golvvärme. Tre rum finns att använda som sovrum, kontor eller bibliotek. Fiskbensparkett och trägolv bidrar till atmosfären. En gammal gästtoalett har fått ge plats för tvättmaskinen. Alla fönsterbrädor i boningshuset är i marmor och vittnar om husets genomgående kvalitet i material, som främst består av exempelvis marmor, travertin, sten, glas, massivt trä och andra naturmaterial.

Via en gedigen stentrappa och ett räcke som den lokala bysmeden smidit på 60-talet runt en antik tjur i Borrbysmide kommer vi upp till ett genomgående övre plan. Här finns en ljus hall med fönster mot balkong och ingång till sovrum, kök, toalett och vardagsrum.

Det stora rummet

Läs mer hos mäklaren
Bjurfors Österlen

Kontakta mäklaren

Anneli Leo

Bjurfors Österlen
Mäklare Anneli Leo, Bjurfors Österlen
0701641909