Härkeshultsvägen 23

Jonsered, Lerums kommun Se på karta

2 450 000 kr

Bostadstyp
Villa
Upplåtelseform
Äganderätt
Antal rum
1 rum
Boarea
37 m²
Tomtarea
886 m²
Byggår
1959

Möjlighet att förvärva denna tomt med färdigt bygglov för arkitektritad villa i två plan. Huset är tänkt att placeras så att nuvarande stuga behålls och blir den del av boendet. Dessa två byggnader är tänkta att sammanlänkas via ett inglasat uterum.

Idag står här en stuga med el och fiber indraget. I övrig är stugan fri för nästa ägare att sätta sin prägel på.

Där dagens stuga står stod tidigare ett äldre torp som enligt sägen möjligen var det torp som givit upphov till namnet Jeriko. William Gibson höll hårt i sin mark kring trakterna runt Jonsereds fabriker men Albertina Josefina Albertsdotter lyckades få köpa loss en bit. Denna bit land kom Albertina, som var en mycket religiös kvinna, att kalla för Jeriko efter bibelns beskrivning av fristaden med samma namn.
I trädgården kan man skymta den gamla vägen som fanns innan E20 byggdes. Här finns plats för utemöbler och väljer ni att uppföra projekterat hus kommer vinkeln mellan husen att skapa en solig oas. Vatten och avlopp behöver lösas genom installation av minireningsverk och egen brunn, se bifogad information under dokument.

Från tomen når ni närmsta förskola på ca 500 meters avstånd. Ner till Jonsereds samhälle är det ca 800 meter. Samhället har de senaste åren blivit allt mer populärt och det blomstrande företagsklimatet i Jonsereds fabriker har åter satt Jonsered på kartan.

Jonsered är en tidigare typisk bruksort och bär en tydlig skotsk prägel då nästan hela brukssamhället byggdes av den skotske entreprenören William Gibson, detta under början av 1840-talet. Jonsereds fabriker låg då före sin tid socialt sett, med till exempel sjukkassa, skolundervisning, fri sjukvård och ålderdomshem. Här tillverkades på den tiden bland annat brandslangar, segelduk, garn till mattor och bomullsvaror(källa westswedentrails.com).

För er som njuter av att uppleva naturen har ni access till både Gotaleden och Bohusleden precis utanför tomtgränsen. Här finns möjlighet att vandra flera mil i blandad terräng.

Säljaren berättar om fastigheten:

Stugan är en del av den orginalfastighet som hette Jeriko och som har gett upphov till namnet på tunneln som E20 går igenom.
Historien är om Albertina Josefina Albertsdotter. En kvinna som trots stora motgångar I livet genom sitt entreprenörskap sin tro och sin envishet lyckades inte bara försörja sig själv och sin familj, utan även imponera den lokala disponenten och bli I sin tids mått relativt rik.

Albertina började sitt liv med stora motgångar. Hennes mamma dog när hon var 6 år därefter dog alla syskon utom ett I kolera. Redan som 5-åring fick hon ta hand om hemmet. Hon blev sedan änka I ung ålder då hennes man och ena son dog I lunginflammation. Hon fick kämpa med näbbar och klor för att få behålla sina barn så de inte skulle hamna på barnhem. Hon broderade dukar och vepor. Hon reste runt på marknader och köpte stuvbitar av textilier som hon använde för att sy saker som sedan såldes för att försörja familjen. Det gick bättre och bättre för henne och hon kunde senare öppna en liten butik I Jonsered på andra sidan vägen där skolan ligger idag. Butiken sålde utöver hennes alster lite allt möjligt. Två år efter att hennes första man dog så gifte hon om sig med en skomakare. Över tid fick hon tillräckligt bra ekonomi så att hon kunde köpa mark. Hon övertalade då den lokala disponenten Gibson som ägde I princip allt I Jonsered att få köpa mark. Gibson måste ha varit mycket imponerad och fascinerad över Albertina för det såldes då

Läs mer hos mäklaren
Bjurfors Partille

Kontakta mäklaren

Therese Andersson

Bjurfors Partille
Mäklare Therese Andersson, Bjurfors Partille
0732319028