Stora Köpinge byväg 120

Köpingebro, Ystad Se på karta

2 295 000 kr

Budgivning pågår
Bostadstyp
Villa
Upplåtelseform
Äganderätt
Antal rum
5 rum
Boarea
111 m²
Tomtarea
730 m²
Byggår
1885
Driftkostnad
45 944 kr/år

Det är något visst med hus som tydligt bär på en historia. Drakenshus var en gång i tiden verkstad till traktens målarmästare Hilmer Palm vars takmålningar finns bevarade i bland annat Svenstorps Villa som varit jaktslott och Persdala gård. Även i detta hus finns tydliga spår efter Palm. På vinden finns en stor mängd av färgpigment bevarade i burkar, färger som han blandade själv och provströk på stalldörren som än idag sitter kvar och avgränsar köket från allrummet. I det före detta stallet som idag är det största allrummet står även Palms arbetsbänk kvar med färgstänk på och med huset följer även hans mästarprov i olika målartekniker. Huset har även tidigare agerat telestation och hålen för ledningarna syns på vinden vid södergaveln. Namnet, "Drakenshus", fick huset efter draken på kaminen som står i köket av senare ägare som drev en byggnadsvårdsbutik och bokbinderi i huset.

Huset har genomgått varsamma renoveringar för att på bästa sätt möta den moderna familjens behov utan att göra anspråk på husets karaktär. Bostaden är genomgående inredd med gedigna material, smakfulla kulörval och vacker patina. Det fina köket är rymligt och bardelen inbjuder till social matlagning. Om vinterhalvåret tänds en värmande brasa upp i den magnifika kaminen som vackert pryder sin plats. Bakom en av spegeldörrarna finns resterna av en gammal bakugn. Det före detta garaget är inrett till ett huvudsovrum som draperats med en dov och lugnande kulör som återkommer i målade snickerier med linoljefärg från Byta Yta i Ystad. Det före detta stallet är idag ett generöst sällskapsrum med härlig rymd. Här sitter originalfönstret till det gamla utedasset kvar. En annan speciell detalj i detta rum är en gammal brunn som finns att hitta under en lucka i golvet.
I den södra delen av längan ligger vardagsrummet som angränsar till två sovrum, badrum och tvättutrymme. Här finns resterna av äldre tapeter och ett lönnskåp. Badrummet har byggts till under senare år men inretts med klassisk kakelsättning för att harmoniera med husets ursprung.
Från tvättutrymmet som idag nyttjas till förvaring nås trädgården i öster, perfekt om sommaren när tvätten hängs ut på lina. Väsentligheter så som grundskola upp till 6.e klass, Icabutik och tågstation som tar dig vidare mot Simrishamn eller Malmö nås på endast fem minuter med bil i Köpingebro.

En bostad med bevarade detaljer som påminner om svunna tider, är ett hem med unika berättelser.
Vill du bli en del av nästa kapitel? Hjärtligt välkommen!

Läs mer hos mäklaren
Bjurfors Ystad

Kontakta mäklaren

Alexandra Nilsson

Bjurfors Ystad
Mäklare Alexandra Nilsson, Bjurfors Ystad
0701646700

Visningstider

Observera att många visningar kräver föranmälan. Kontakta mäklaren för mer information.
För bokad eller privat visning sker anmälan hos mäklaren.