Kuttergatan 7

Långedrag - Eckran, Göteborgs kommun Se på karta

11 500 000 kr

Bostadstyp
Villa
Upplåtelseform
Äganderätt
Antal rum
5 rum
Boarea
125 m²
Biarea
56 m²
Tomtarea
751 m²
Byggår
1921
Driftkostnad
33 794 kr/år
Antal besök
12 895
Dagar på Hemnet
8

Mitt i de lummiga villakvarteren i Eckran ligger det gränslöst charmiga huset Villa Eketorp i nära nog originalskick om 5 rok, 125 + 56 kvm. Arkitekten var Gösta F. Engström och byggnadsstilen blev i den för tiden så populära Nationalromantiken. Byggmaterialet kördes fram med häst och vagn. Huset uppfördes på berg och var det första i kvarteret. Året var 1921 när huset stod färdigt för inflyttning. Här kan vi se tidstypiska detaljer som mansardtak, fina snickerier, kakelugnar, öppen spis och matkällare för hemlagad sylt. Idag är de gamla äppleträden borta och åren har gått men lugnet och charmen består.

Det här är historien om Greta och Ivar Mattsson som 1919 med omsorg valde den högt belägna tomten på Kuttergatan 7, vilken de kunde förvärva efter att Ivars far lämnat en generös bröllopsgåva. Arkitekten Gösta F. Engström fick uppdraget att skapa ritningen till Villa Eketorp. Det tog ett år för markentreprenören Sten Olle att anlägga grunden och stenpartier samt sedan ytterligare ett år för att färdigställa villan. Man märker fortfarande att både granitstensgrunden och huset är mycket gediget byggda då det inte finns varken sprickor, sättningar eller fukt i byggnaden än idag. Fastigheten har alltid varit i familjens ägo och fortfarande är de flesta av huset delar i originalutförande

Arkitekten Filip Rem har nyligen ritat klart en tillbyggnad, om 4 rok, ca 130 + 50 kvm, nästan identisk med originalet, så att ett parhus kan skapas. Bygglovet är beviljat så alternativen finns - att inte bygga till, att bygga till för t ex ett generationsboende eller verksamhet eller bygga till för ett större boende. Avstyckning kan inte ske så det är en lagfart som gäller. Ifall två familjer bor, kan vi föreslå ett samägandeavtal.

Grinden med emblemet "Eketorp I. Mattsson" visar vägen via grusgången till farstukvisten medan sensommarsolen lyser upp fasaden. Den öppna verandan välkomnar med den gamla entrédörren. Först en liten tambur och sedan hallrummet med gjutjärnskamin och pärlspont på väggarna. Här finns även en liten klädkammare eller öppen garderob.

Vardagsrummet och matrummet ligger i en öppen planlösning med fin massiv ekparkett i fiskbensläggning, öppen spis med smiden i tidstrogen form, burspråk och välsnidade kolonner som ramar in matrummet. I taket dekorerar stuckaturer och brunbetsade bjälkar.

En liten serveringsgång med bänk- & skänkskåp ligger mellan matrummet och köket. Köket har klassiska snickerier som skafferi, högt skänkskåp och pärlspont. En bastant gjutjärnsspis och linoleummatta kompletterar den historiska upplevelsen.

Innanför köket finns en kammare och toalett. Utgång till trädgården.

Trappan upp till andra våningen är omgärdad av pärlspont och utrustad med den tidstypiska runda handledaren. Över hela planet ligger ett plankgolv i gran eller fur.

Det övre hallrummet har en bred fönsterkupa med tre mindre fönster och just där känns det naturligt att ha en skön läshörna.

Det stora sovrummet har fönster och utgång till balkong i väster med vyer över grannhusen omkring. Rummet är rymligt med god plats för en dubbelsäng och mer möblering. Kattvindar på var sida för bra förvaring samt en stilren, vit kakelugn med blanka mässingsluckor som skapar en fin atmosfär.

Intill ligger ett badrum med fönster samt klädkammare.

Det andra sovrummet har ett fönster med morgonsol och en vit, rund kolonnkakelugn med fina luckor i mässing. Från rummet går en trappa upp till vindsplanet.

Förmodligen kan taket lyf

Läs mer hos mäklaren
Ahre Fastighetsbyrå

Kontakta mäklaren

Tomas Ahre

Ahre Fastighetsbyrå
Mäklare Tomas Ahre, Ahre Fastighetsbyrå
0705 250650

Visningstider

För bokad eller privat visning sker anmälan hos mäklaren.