Olofsbol 3 & 4

Ryd, Tingsryds kommun Se på karta

1 795 000 kr

Bostadstyp
Villa
Upplåtelseform
Äganderätt
Antal rum
5 rum
Boarea
150 m²
Biarea
60 m²
Tomtarea
5 765 m²
Byggår
1909
Driftkostnad
35 300 kr/år

Ibland söker gamla klassiska fastigheter med spännande historia i bagaget nya ägare. Det är just nu vad som pågår i Olofsbol. Två vackra och pampiga mangårdsbyggnader finns nu möjlighet att förvärva. Omgiven av öppna landskap och sjöar i alla riktningar kan detta anses som en idyllisk placering. Det berättas att delar av det stora huset använts som skola under 1930-talet. Här har troligen många barn och lärare anlänt från Olofbols bygd med omnejd. Huset har mycket av den äldre traditionella inredningen kvar med handmålade väggar, högt i tak och gedigna trägolv i breda storlekar.

Enligt sägnen sägs det att två bröder som i början på 1900-talet var de första ägarna till Olofsbol 4. Gården var stor med utägor i Järnemåla och jordbruk bedrevs som på många andra gårdar i bygden. Livet kunde ibland vara knapert i Småland och osämja var inte ovanligt, speciellt inte bland bröder. En dag rann bägaren över för syskonen och bröderna tålde inte längre varandra. Föraktfullt byggde en av bröderna ett nytt hus, bort från den andra brodern i hopp om att få leva sitt liv på egna villkor. Tappert nog var det endast 20 meter bort som huset placerades. Ett hus i mycket större storlek med pampiga rum. Ett hån mot brodern och det sägs att de aldrig blev sams igen. Efter deras bortgång användes delar av det stora huset som skola och de sista personerna som levde i huset var en mor och dotter vid namn Ester och Tilda.

Äldre skolbyggnaden är fördelad på 11 rum. Tar man en titt in i huset finns det många av de nostalgiska inredningsdetaljerna från äldre dagar; handmålade väggar och gamla tapeter, golv klädda med gedigna och breda träplankor, högt i tak och gamla eldstäder i vardera rum. Känslan är att pedagogikens tid är förbi och något annat tar vid. Två plan med sammanlagt ca 300 m² fulla av möjligheter för den med livlig fantasi och kreativitet.

Bostadshuset har idag 5 rum varav 4 sovrum i en boyta på 150 m² plus 60 m² biyta som innefattar vind och en del av andra plan. Ett traditionellt hus med röd träpanel och vita husknutar. Huset värms upp med hjälp av kökspanna och elpatron vid dagar då man är bortrest.

Dödsboet som säljer fastigheten kommer att friskriva sig från dolda fel. Bostadshuset är förbesiktigad och sotningsprotokoll har utförts 2021. En del möbler kommer att ingå och i gamla skolan kommer alla inventarier att ingå i köpet. Protokoll finns under dokument.

Ta chansen att kontakta oss för att besöka fastigheten!

Läs mer hos mäklaren

Kontakta mäklaren

Jørgen Johansen

Egendomsbyrån AB
Mäklare Jørgen Johansen, Egendomsbyrån AB
+4647710000