Ängesgårdarna 210

Ängesgårdarna, Borlänge Se på karta

4 150 000 kr

4 500 000 kr -8%
Budgivning pågår
Bostadstyp
Villa
Upplåtelseform
Äganderätt
Antal rum
6 rum
Boarea
170 m²
Tomtarea
9 500 m²
Byggår
1924
Driftkostnad
46 425 kr/år

Genuin gård med historia & läge

Köp hela eller lägg bud på delar av den då den omfattar 3 fastigheter.

Med närhet till både Falun och Borlänge i ett högt och vackert läge i byn Ängesgårdarna hittar vi den genuina gården Björkan, även kallad Fanjunkarbostaden. Byggd 1924 som en kopia av en större bergsmansgård från 1700-talet.
En äldre bevarad lönnallé leder upp till huvudbyggnaden som andas nyklassisism likt en mindre herrgård. Originalinredningen har under 20 års tid byggnadsvårdats med känsla och försiktighet. Ett exempel är det gamla badrummet i musealt skick som fått vara kvar samtidigt som ett nytt med alla bekvämligheter, uppförts i källarvåningen. Visst arbete återstår.
Husets hjärta är de stora generösa trapphallarna med grönådrade paneler. Den stora salen är inredd likt en sengustaviansk dröm och är den givna platsen för stora middagar.
Lusthus i samma stil med antika fönster, pardörrar och golv har byggts.
Ytterligare en nytimrad byggnad med antik originalinredning, bla. gustavianska väggmålningar, har uppförts. I huset bedrivs idag en byggnadsårdsbutik. Den unika enkelstugan kan med fördel nyttjas som ett mindre fritidshus eller med enkla medel uppdateras till ett åretruntboende. Den är placerad på en egen fastighet och kan därför säljas separat. Även byggnadsvårdsrörelsen kan säljas om intresse finns.

Huvudalternativet är att fastigheten säljs som en enhet men vi öppnar även för möjlighet att lämna separata bud på huvudbyggnaden respektive timerstugan/fritidshuset.

Läs mer hos mäklaren
slagga.se

Kontakta mäklaren

Peter Daun

slagga.se
Mäklare Peter Daun, slagga.se
0709381000