Köpmangatan 23

Borrby, Simrishamn Se på karta

4 250 000 kr

Bostadstyp
Villa
Upplåtelseform
Äganderätt
Antal rum
6 rum
Boarea
150 m²
Biarea
70 m²
Tomtarea
835 m²
Byggår
1925

Varenda kvadratmeter andas känsla för färg och form. De lite smånötta men ändå välbevarade brädgolven går i fantastisk samklang med tapeter i antikrosa och dämpad skogsgrön. Flera handtag och beslag är i mässing eller smide och fönsternischerna är djupa. Takhöjden är en bra bit över standardhöjd och i flera rum pryds taket av stuckaturer och takrosetter, tillsammans med de höga golvlisterna är stilen fullkomligt enhetlig - och fullkomligt fantastisk!

Tjugotalsklassisismens fasader är symmetriskt utformade, vanligtvis av slätputs och i kulörer som grönt, grått eller vitt - precis som här på Köpmangatan 23. Detta är sannerligen ett ståtligt exemplar på varför den hänförande och eleganta byggstilen på 1920-talet blev av de mest ansedda.

Det nutida och det ljuvt pittoreska i en sällsynt fin symbios. I det 150 kvm stora boningshuset möts den äldre byggkonstruktion med moderna material, en svårslagen sammansättning. Den ursprungliga karaktären har bevarats i huset trots den genomgripande renovering som skett här sedan 2008, här charmas man än av äldre par- och spegeldörrar, spröjsade fönster med gammalt fönsterglas och en profilerad båge, klassisk stavparkett och självklart; en kakelugn!

Internationellt kallas 20-talsklassisismen för ”Swedish grace” tack vare sin elegans och det är verkligen fullt förståeligt när man lägger ögonen på denna fantastiska byggnad. Den från fasadlivet utdragna balkongen med det mansardformade, brutna, taket ger tillsammans med pelarkonstruktionen längs med stentrappan en storslagen entré. Pardörrar leder från trapphallen vidare in till matsal, sällskapsrum, kök och bibliotek. På entréplan är de sociala ytorna representerade och en trappa upp ges idag sovmöjligheter i 3 rum jämte två toaletter och ett nytt badrum med dusch. Planlösningen har gjorts om på övre plan och idag leder ett nättare allrum vidare ut till balkongen.

Från balkongen ges en skön vy över Borrbys genomfartsgata vid namn Köpmangatan. var Förr alla tänkbara företagare samlade här, varav denna byggnad sägs ha varit byns tryckeri. Och faktum är att det kommersiella läget än idag passar lika väl för enbart boende som för kombinerat hem för boende- och verksamhet.

Välkommen till Köpmangatan 23 för att bli förförd av den slående vackra arkitekturen och det utmärkta läget!

Läs mer hos mäklaren
Bjurfors Österlen

Kontakta mäklaren

Micaela Rydberg

Bjurfors Österlen
Mäklare Micaela Rydberg, Bjurfors Österlen
0701641927

Visningstider

Observera att många visningar kräver föranmälan. Kontakta mäklaren för mer information.
  • 7
    dec
    Mån 7 dec kl. 16:30–17:00
    Bokad visning. Anmäl dig på Bjurfors.se.
För bokad eller privat visning sker anmälan hos mäklaren.