Ales väg 12 och 12B

Kåseberga, Ystad Se på karta

11 000 000 kr

Bostadstyp
Villa
Upplåtelseform
Äganderätt
Antal rum
6 rum
Boarea
134 m²
Tomtarea
693 m²
Byggår
1932
Driftkostnad
34 410 kr/år

Havet glittrar bakom backafallen, kossor och får betar saltstänkt gräs, högt över de gräsklädda kullarna syns skärmflygare mot en klarblå sommarhimmel. Är du modig, boka en tur. Morgondoppet tar ni från badstegen på piren i hamnen. Fisken handlar ni nyfångad från båten i Kåseberga hamn. Högst upp på strandvallen reser sig Ales stenar, Sveriges Stonehenge, med en underskön utsikt över Östersjön. Restauranger, caféer, fiskrökeri och bageri finns i hamnen bara en kort promenad bort. Från Kåseberga är det dessutom nära till allt på Österlen.

Nu har vi äran att förmedla två fastigheter i hjärtat av gamla Kåseberga by. Ett boende där man med självklar elegans kombinerat gammalt och nytt och fått en avskalad, rogivande och enkel miljö, men med så mycket värme.

Kåseberga gamla brandstation uppfördes 1932, av byborna alltid kallat ”Sprudehuset”, eftersom brandsprutan med vagn förvarades i huset. Nu har huset genomgått en genomgripande renovering och år 2014 uppfördes dessutom det större stenhuset, i samma stil, på egen fastighet bakom brandstationen.
Nuvarande ägares intention med fastigheterna var att skapa en plats för föräldrar och vuxna barn med familjer att samlas under sommarhalvåret. En plats där man bor tillsammans, men ändå var sig. I klassisk skånsk byggstil, där inte så mycket som ett beslag har lämnats åt slumpen, har båda fastigheterna varsamt renoverats, byggts om och uppförts. Båda boningshusen lämpar sig utmärkt för permanentbruk men blir kanske mer troligt ert extraordinära deltids- eller sommarboende, där ni välkomnar familj och vänner.

Sprudehuset - byns gamla brandstation från 1932. Detta hus är om 1,5 plan med stora spröjsade fönsterpartier, råa stenväggar, behaglig golvvärme i det vackra stengolvet, en ståtlig antik kamin och med stora ateljétakfönster på ovanvåningen som ger fantastiskt ljus och rymd. Här bor ni som mindre familj eller så använder ni huset som butik eller ateljé, vilket det finns bygglov för. Trots de råa materialen upplevs en lugn, ljus och varm atmosfär, bidragande är förstås den drömska uteplatsen, brädgolven, de synliga takbjälkarna samt den klättrande vinrankan vid uteplatsen.

Stora huset - det nya huset som uppfördes 2014 men som ser ut att vara byggt under början av 1900-talet, precis som Sprudehuset. På plats blir det märkbart att det ligger ett både estetiskt och byggnadstekniskt geni bakom uppförandet. Här sätter den platsgjutna trappan med inbyggd kamin stilen, tillsammans med välvalt smidesräcke, djupa fönsternischer, omvikt takfot, takbjälkar och det slipade betonggolvet är det svårt att tro att detta hus inte har stått här längre än i 6 år. Samtidigt som allt är som nytt har huset själ - ett skickligt arbete. Stora huset har tre sovrum på övre plan, alla med målade brädgolv och synliga bjälkar i taket.

Orangeriet - är blickfånget i trädgården. Orangeri betyder apelsinhus på franska och visst vill vi alla ha ett apelsinhus! Här njuter ni av trädgården i skydd från vårens kalla vindar och här kan hösten väntas in med en varm kopp te och en god bok. Många midsommaraftnar och trädgårdsfester har räddats undan nyckfullt väder tack vare orangeriet.

Trädgården - är en ljuvlig liten oas med fruktträd, häckar, rosor, murgröna, vin, buxbom och gamla pilträd. En trädgård skapad att vara lättskött och som kan lämnas utan att fara illa.

Nu kan båda dessa fastigheter komma i er ägo - Välkomna till Ales väg 12 och 12B!

Läs mer hos mäklaren
Bjurfors Österlen