Östra Kustvägen 1417

Löderup, Ystads kommun Se på karta

4 950 000 kr

Bostadstyp
Villa
Upplåtelseform
Äganderätt
Antal rum
6 rum
Boarea
125 m²
Tomtarea
1,5 ha
Byggår
1937
Driftkostnad
41 046 kr/år

I Hagestad, där bördiga åkerfält övergår till" utmark" som bönderna kallade den magrare sandjorden, ligger detta vackra stenhus från 30-talet. Den generösa tomtmarken som huset ligger på innebär massor av möjligheter. Den östra delen där Tyke å letar sig förbi skulle ev. kunna lämpa sig för nybyggnation och avstyckning och det gamla stallet och ladan inspirerar till olika verksamhetsidéer. Kanske ges här utrymme att uppfylla din dröm om en egen gårdsbutik, ateljé eller något helt annat... Läget vid kustvägen är gynnsamt, nära utflyktsmål så som caféer, restauranger och bed and breakfast, liksom möjligheten till en stor kundparkering. För dig som söker ditt alldeles egna andningshål på Österlen, året om eller säsongsvis, kan du dessutom njuta av magisk natur så som Sandhammarens mjuka sandstrand och Hagestads naturreservat med dess rika fågel,- och djurliv.

Med denna fastighet förvärvar du inte bara en gedigen bostad, utan även en historia. Där det vitputsade 30-talshuset så ståtligt står, låg tidigare en klassisk skånelänga med halmtak. Berättelsen om "Kristarnas hus" präglas av bröderna Edvin och Nils som levde hela sina liv på gården och försörjde sig med ålafiske och självhushåll. Syskonens nyfikenhet till omvärlden och vänliga bemötande mot traktens besökare har säkerligen satt avtryck i husets väggar då bostadens atmosfär än idag känns varm och välkomnande.
Sköna brädgolv, fina spegeldörrar och charmfulla attribut från 50-talet bringar karaktär och generösa fönsterpartier bidrar till flödande dagsljus. I köket blickar man ut mot den lummiga trädgården medan bestyren pågår och den installerade kaminen värmer gott när höstvindarna viner och frosten biter sig fast på Österlen. I källaren finns även en gammal bakugn, en äldre rest från skånelängan och kanske den tid då det gamla huset även var en vägkrog.

Det lilla stallet som tidigare huserade djur för brödernas självhushåll, passar idag utmärkt som utställningslokal eller ateljé för dig med kreativ ådra. Den vidbyggda ladan inbjuder till ett redigt kräftkalas, midsommarfirande eller annat gille med vänner och familj. Om längtan efter en pool finns så lämpar sig gräsplanen utanför utmärkt för detta ändamål.

Mysiga små uteplatser i den traditionella trädgården finns lite här och var och solens bana går att följa under dagen. Stora kastanje,- och gamla fruktträd skänker sval skugga när solen är som starkast och när vindarna tar tag i trädkronorna tycks det alltid vara lä på tomten.

Att fastigheten ligger i lugn och ro i kanten av naturreservatet (med glador i skyn och råbockar på åkern) samtidigt som den befinner sig "mitt i smeten" med Dag Hammarskjölds Backåkra 1,5 km bort, Sandhammarstranden på liknande avstånd, Backagårdens trädgårdscafe 2 km från huset, coola Strandkompaniets hamburgerhäng med livemusik på vägen mot Kåseberga och Ales stenar, Reunion home och Karl Fredriks Eklaholm 3 km åt andra hållet och Olof Victors ytterligare ett par km bort gör att man aldrig behöver ha tråkigt... Allt på cykelavstånd!

Drömmen om Österlen är drömmen om att få höra till och denna gård har en historia man gärna gör till sin.

Hjärtligt välkomna!

Läs mer hos mäklaren
Bjurfors Ystad

Kontakta mäklaren

Alexandra Nilsson

Bjurfors Ystad
Mäklare Alexandra Nilsson, Bjurfors Ystad
0701646700