Dammtorp

Solna Se på karta

3 950 000 kr

Visa bud Budgivning pågår
Bostadstyp
Villa
Upplåtelseform
Annat
Antal rum
6 rum
Boarea
160 m²
Tomtarea
3 400 m²
Byggår
1790
Arrende
10 000 kr/år

Vägbeskrivning:

Nås med bil lättast via Kista och Torshamnsgatan
Åk under viadukten under Kymlingelänken och ta första avfart till höger inpå grusvägen, följ sedan visningskyltarna.

Här erbjuds en unik möjlighet att ta över ett stycke lokal historia och driva vidare renoveringen av vackra Dammtorp.

Drömmer du om livet med närhet till djur och natur men vill inte kompromissa på närheten till stadslivets utbud så är Dammtorp ett av Stockholms absolut mest kompletta alternativ. Med dess natursköna läge erbjuds här en resa tillbaks i tiden där ni ges möjlighet till ett historiskt unikt boende med utvecklingspotential att bedriva en mindre ekologisk gård med djurhållning.

Beläget i Solna kommun inom naturreservatet Igelbäcken med grönområden och betesmarker för hästar i nära anslutning tillkom torpet på 1600-talet under Överjärva gård. Dammtorps huvudbyggnad står idag kvar som enda bevarade 1700-talsbyggnad av sitt slag inom området Järvagårdarna. Dammtorp har gett namn åt Dammtorps allé inom den nybyggda stadsdelen Järvastaden belägen söder om Dammtorp och utgör enligt Stockholm läns museum "ett omistligt kulturhistoriskt värde"

Huvudbyggnaden är uppförd i slutet av 1700-talet i liggtimrad konstruktion i två våningar med parstugeplan. Den yttre fasaden är spritputsreverterad i ljus ockragul kulör. Knutlådorna är utförda med breda plank och på de östra, norra och södra sidorna finns följare. Sadeltaket är belagt med enkupigt, flackt, gammaldags tegel. De två murstockarna avslutas ovan tak i två slammade skorstenar.

Ett möjlig utvecklingsmöjlighet är förutom de två uthus som redan finns idag, att återuppföra den U-formade lada om ca 270 kvm som historiskt funnits i anslutning till torpet. I denna lada höll Stockholms fältrittsklubb ett 30-tal stövare från 1918 och en bit in på 40-talet som användes i de släpjakter (låtsasrävjakter) till häst som fältrittsklubben anordnade under höst- och vintersäsongerna.

Vidare på temat histora finns muntliga källor på att Bellman haft en flamma beondes på denna av Carl Jonas Love Almqvist omskrivna vägkrog som frodades vid gamla Uppsalavägens sträckning under sent 1700-tal och vidare in på 1800-talet.

Köpet sker genom bolagsförvärv.

Välkommen att kontakta ansvarig mäklare för ytterligare information

Läs mer hos mäklaren
Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Solna