Norn 165

Vikmanshyttan, Hedemora kommun Se på karta

2 595 000 kr

Budgivning pågår
Bostadstyp
Villa
Upplåtelseform
Äganderätt
Antal rum
6 rum
Boarea
140 m²
Biarea
140 m²
Tomtarea
1190 m²
Byggår
1850
Driftkostnad
28 400 kr/år

I Norn, 1,5 mil utanför Hedemora, hittar vi denna välbevarade bruksmiljö, faktiskt den bäst bevarade i hela Dalarna, med sin pampiga masugn, hytta och kvarn, smedja och smedbostäder, kraftstation i slaggsten och bruksmagasin, skolan som idag är skolmuseum, kapell, klockstapel, prästgård och herrgård.

I början av 1900-talet när järnvägen drogs fram i Sverige var det slut på verksamheten i Norn då järnvägen kom att dras över Vikmanshyttan istället och 1916 blåste man för sista gången i bälgen och bruket i Norn stängde och en epok gick i graven för att istället återuppväckas som en sommaridyll i våra dagar. Här är det som att tiden stått still. De vackra byggnaderna är orörda och det är inte mycket i omgivningarna som har förändrats. Man kan med enkelhet se framför sig vilket liv och rörelse det var här på 1800-talet med barn som sprang och lekte kull på ängarna och grova brukskarlar som var på väg hem från sitt skift för att bli serverade kvällsmat.

Bruket ligger mellan sjöarna Stora Norn och Stora Sundsjön och omges av sjörika områden generellt och skog med orörd och spännande vildmark.

I utkanten av denna miljö ligger den fina "skomakarbyggningen" från 1852 med bevarad skomakarverkstad. En vacker byggnad i två plan om 140 + 140 kvm. Faluröd med vita knutar och spröjsade fönster i vacker sättning. Här kan man höra historiens vingslag och de välbevarade originaldetaljerna är många när man kliver över tröskeln.

Fastigheten består av huvudbyggnad samt en större förrådslänga.

Läs mer hos mäklaren
Svensk Fastighetsförmedling Hedemora

Kontakta mäklaren

Victoria Ohlsson

Svensk Fastighetsförmedling Hedemora
Mäklare Victoria Ohlsson, Svensk Fastighetsförmedling Hedemora
022553660