Östra Storgatan 22

Centrum, Ludvika kommun Se på karta

4 500 000 kr

Bostadstyp
Villa
Upplåtelseform
Äganderätt
Antal rum
8 rum
Boarea
250 m²
Biarea
15 m²
Tomtarea
5 011 m²
Byggår
1700-1750
Driftkostnad
49 337 kr/år

Unikt tillfälle att förvärva en Bergsmansgård med centralt läge i Ludvika med anor från 1700-talet som flyttades till dess nuvarande plats år 1809. Fastigheten har varit i samma släkts ägo de senaste 150 åren och har under årens lopp bland annat varit gästgiveri, skjutsstation och privatbostad. Vacker allé och stor lummig tomt om 5000 kvm med möjlighet till avstyckning och ytterligare byggnation.

Bostadsbyggnaden har under årens lopp varsamt renoverats och många gamla fina detaljer är bevarade. Trägolv, planktak, spröjsade fönster och kakelugn är några av alla charmiga detaljer! Entréplan erbjuder en rymlig hall med gästtoalett, tre rymliga salar med bland annat kakelugn och öppna spisar. Serveringsgång/telefonkammare mellan kök och allrum. Rymligt kök med klinker och fransk köksinredning i ek. Två sovrum samt ett duschrum med WC. Köksingång samt tvättstuga. Övre plan erbjuder en möblerad hall med ett fint halvmånefönster, tre rymliga sovrum samt ett duschrum.

På fastigheten finns även två timrade uthus på var sin sida om allén. Det högra inrymmer en bagarstuga med vedspis, bakugn och bergslagskamin. Breda golvtiljor och detaljer i gott bevarat skick. Fint yttertak av hjärttegel. Den vänstra byggnaden innehåller förrådsutrymmen och har historiskt fungerat som bland annat bränneri och sädesmagasin.

Kort och gott en unik fastighet för Ludvika med långtgående historia ända tillbaka till Gustav Vasas tid. Byggnaderna på fastigheten och allén är kulturhistoriskt värdefulla och är q-märkta vilket innebär att det exteriöra utseendet inte får förändras samt att Dalarnas Museum 1990 föreslog att fastigheten klassas som varande av riksintresse.

I detaljplanen för området som är framtagen 1991 möjliggörs byggnation av ca 7 bostäder i fastighetens nordvästra hörn mot Villagatan/Östra Storgatan. Detaljplanen i sin helhet finns att läsa under fliken Dokument & länkar.

Läs mer hos mäklaren
Fastighetsbyrån Ludvika

Kontakta mäklaren

Olle Löfberg

Fastighetsbyrån Ludvika
Mäklare Olle Löfberg, Fastighetsbyrån Ludvika
070-244 44 36
Här kommer budgivning med BankID att erbjudas