Brunnsparken läkarvillan 2

Ramlösa-Brunnsparken, Helsingborg Se på karta

5 695 000 kr

5 995 000 kr -5%
Bostadstyp
Villa
Upplåtelseform
Äganderätt
Antal rum
8 rum
Boarea
200 m²
Biarea
25 m²
Tomtarea
196 m²
Byggår
1800
Driftkostnad
38 322 kr/år

Nu ges tillfälle att förvärva mittpartiet av den sagolika Läkarvillan i Ramlösa brunnspark, uppförd år 1800, och med det även ett stycke svensk historia!

Ramlösa Hälsobrunn har sitt ursprung alldeles i början av 1700-talet. Då Johan Jacob Döbelius undersökte brunnen och fann att vattnet från källan här var väldigt rikt på järn.
Döbelius var inte bara en framstående läkare utan även en duktig affärsman. Brunnen blev snabbt en populär plats att besöka framförallt för den övre societeten. Efter några år utvecklades platsen till klinik och sjukhus. Man rekommenderades att varje morgon dricka 15-17 glas av Ramlösavattnet för att skölja rent kroppen.

Under 1800-talets början upplevde hälsobrunnen en ny storhetstid. Då byggdes bland annat Ramlösa värdshus, Villa Salvia och även just Läkarvillan. Villan skulle fungera som mottagning för gästerna från det kungliga hovet som reste till Ramlösa för att dricka brunn och även som bostad för sjukhusets överläkare.
Parken i sin helhet, inklusive Läkarvillan, klassas sedan 1973 som byggnadsminne.

Innanför den stora glasverandan och snickarglädjen som är karaktäristisk för husets yttre döljer sig en vacker och ljus bostad. Drygt 200 kvm boarea plus biytor rymmer åtta rum och kök med generösa sällskapsytor både i entréplan och på våning 2. Planlösningen är optimal för familjen som önskar ett unikt och representativt hem med flera sovrum och möjlighet att inreda hemmakontor.

Entréplan erbjuder sköna samvaro och umgängesutrymmen i form av vardagsrum med vacker öppen spis i originalutförande samt ett riktigt stort kök med tillhörande matplats i öppen planlösning. Såväl vardagsrum som kök/matplats har dörrar ut mot glasverandan. På samma våningsplan finns även tvättfaciliteter, sovrum/kontor, wc samt separat trädgårdsentré med möjlighet att ansluta till löpspår strax utanför huset!
Den andra våningen erbjuder allrum med flödande ljus via fönster i två väderstreck, vackra dubbeldörrar och fint målat brädgolv, vilket det även ligger i alla övriga rum på denna våning. Från allrummet når man den stora balkongen.
Dessutom finns här tre bra sovrum samt ett badrum inrett 2014 i klassiskt utförande med golvvärme, badkar och kaklad dusch. I badrummet är stödbensbjälkarna framtagna vilket skapar en härlig kontrast mellan gammalt och nytt!

Vindsplan erbjuder det ultimata utrymmet och tillhållet för den som önskar lite avskildhet från resten av familjen. Våningsplanet rymmer såväl sovdel som exempelvis spelhörna eller utrymme där walk-in-closet kan inredas. Därutöver finns här även ett större avskilt förråd.

Till bostaden hör en egen parkeringsplats och ett stort extra förrådsutrymme inrymt i det gamla brunnshotellet.

Fastigheten är besiktigad.

Missa inte detta unika tillfälle! Välkommen att boka visning med ansvarig fastighetsmäklare!

Läs mer hos mäklaren
3etage Fastighetsmäklare