Köpa och sälja bostad utomlands

På Hemnet annonseras objekt från svenskregistrerade fastighetsmäklare. På Hemnet finnns även objekt till salu i andra länder, till exempel i Spanien, Turkiet, Thailand och USA.

Bostäder i utlandet kan förmedlas av lokala förmedlare, notarier, advokater och privata säljbolag som är verksamma både i Sverige och utomlands. Utomlands gäller inte regeln om att den som förmedlar objektet ska vara i Sverige registrerad fastighetsmäklare.

Tips! Bra att tänka på när du köper bostad utomlands

  • Lagar och regler skiljer sig mycket åt mellan olika länder. Det är därför viktigt att du sätter dig in i vad som gäller i just det land där du tänkt köpa bostad. Att anlita en lokal advokat som kan de lagliga och skatterättsliga frågorna som uppstår vid ett köp kan vara att rekommendera. Här kan mäklaren ofta hjälpa till med en kontakt. I de flesta länder måste ett köp av bostad gå via en notarie för att godkännas. Notarieprocessen är dels till för att skydda köparen och dels till för att köpprocessen ska gå rätt tillväga, med lagfart och registrering. I vissa länder rekommenderas en advokat för att upprätta köpehandlingar.
  • Att fastighetsmäklaren har en registrering och en ansvarsförsäkring är lagstadgat i Sverige, men svensk lag gäller inte för köp av bostad utomlands. Se därför till att den svenska mäklaren har en tilläggsförsäkring för utlandsförsäljningar, saknar mäklaren denna får du inte som köpare det försäkringsskydd som behöriga mäklare har. Hemnet samarbetar med några förmedlare som inte är registrerade fastighetsmäklare i Sverige. Här är det viktigt att man kontrollerar att det finns en lokal förmedlare som är behörig att göra affärer och som har en ansvarsförsäkring.
  • Räkna med vissa tilläggskostnader utöver köpeskillingen för till exempel administrativ och juridisk hjälp, skatter, anslutningsavgifter m.m. I vissa länder tillkommer exempelvis moms eller en överföringsskatt på fast egendom, vilket läggs ovanpå det angivna priset.
  • Budgivning/förhandling kan se annorlunda ut än i Sverige. I många länder är det vanligt att säljaren gör en affär med den köpare som är beredd att betala det begärda priset eller ett av säljaren accepterat bud under begärt pris.

Köpa fastighet på norra Cypern

Viktig information för dig som funderar på att köpa fastighet på norra Cypern

Bostäder till salu utomlands

Bostäder till salu utomlands

Lycka till med din bostadsaffär!