Hemnets logoBostäder i Sverige

En författares guide till franska rivieran

Britt Peruzzi – vars kriminalroman Aldrig glömma utspelar sig i Nice – guidar till franska rivierans hemliga smultronställen.

BADPLATS

Mont Boron

– Den vita stenstranden i Nice är ett paradis – på morgonen, innan turistanstormningen. Strax öster om hamnen, i området Mont Boron, ligger ett naturligt klippbad med stora terrassliknande klippor där vågorna bjuder på skådespel av skum. Man kan simma ut mot lyxvillorna på udden eller bara ligga och se färjorna lägga ut mot Korsika, som ligger exakt 44 000 nautiska mil söderut. Att lyxkrogen La Réserve, som bara ligger ett stenkast härifrån, serverar prisvärda luncher är en välkommen bonus.

Cimiéz

ARKITEKTUR

Cimiéz

– De flesta som besöker Nice kommer inte längre än till äldre stadsdelarna och torget Saleya. Gott nog, men letar man sig ut från Vieille Villes trånga gränder belönas man med magnifika palats i jugendstil. Runtomkring i Nice finns de gräddtårteliknande husfasaderna från 1890-1920 utspridda, men de är särskilt maffiga i Cimiéz-kvarteret, alldeles i närheten av Musée Matisse. Stilen, också kallad art nouveau, är som gjord för att matcha palmer, rosa oleanderträd och fransk eftermiddagssol.

BARRUNDA

Èze Village

– En halvtimmes slingrande bilfärd upp längs kusten från Nice och bort från hamnstadens brus infinner sig lugnet. Bilfria lilla Èze är ett örnnäste framför andra med sina 429 meter över havet. Utsikten sträcker sig från Änglarnas bukt i väster till halvön Cap Ferrat och österut förbi Monte Carlo mot den italienska Blomsterrivieran. Här kan man sitta på en stentrappa och dricka en kyld lemonad eller unna sig en drink med tilltugg på någon av barerna La Chèvre d´Or eller Châteaux Eza. Den senare ägdes för 100 år sedan av prins Wilhelm, Gustav V:s son.

Èze Village, La Chèvre d´Or

SÖMNIG BY

La Croix Valmer

– När champagnen flödar och lyxyachterna står på rad i St Tropez lockar en annan av halvöns byar med en ännu orörd atmosfär. I La Croix Valmer finns ett bageri med traktens bästa tarte tropèzienne och några trafikskyltar som visar vägen mot bergsbyarna Gassin och Ramatuelle och mot den oexploaterade stranden Gigaro. Har man kommit så här långt hägrar lunch på Couleurs Jardin, med skaldjur på tallriken och fötterna i sanden. En av mina favoriter här är ett B&B, som numera heter Le ParaDix och är väl värt en övernattning för den som vill hitta ännu fler pärlor gömda på den gröna kullen ovanför jetset-orten.

La Croix Valmer

GATUMAT

Cours Saleya

– Tunna, gröngula och skrynkliga. Och helt oemotståndliga! Få smaker på Rivieran kan konkurrera med den av zucchiniblommor, i synnerhet om de är fyllda med ricotta och basilika eller mynta. Några hackade sardeller i smeten innan allt friteras får smakerna av den omtalade Medelhavskosten att explodera i gommen. Lokalt kallas delikatesserna för beignets de fleurs de courgettes. Köper du zucchiniblommorna hos någon torghandlare på Cours Saleya i gamla stan i Nice är det bara att ta bort pistillerna, fylla, fritera och njuta.

Fler artiklar om Frankrike