Hemnets logoBostäder i Sverige

Priserna i Spanien fortsätter att stiga

Nyproduktion och storstäder, där är suget på spanska bostäder som störst enligt en rapport från Instituto Nacional de Estadastica. Framförallt i Madrid och Barcelona.

Sedan finanskraschen 2007 då den spanska bostadsmarknaden kollapsade har Spanien sakta men säkert vaknat till liv igen. De senaste åren har marknaden varit het vilket syns i siffrorna. Enligt Instituto Nacional de Estadastica steg det genomsnittliga bostadspriset med 6,6 procent under 2018. I Madrid och Barcelona ökade priserna med 9,6 procent respektive 6,4 procent.

Enligt den spanska inskrivnings­myndig­heten Registradores gjordes 723 bostadsköp av svenskar under andra kvartalet 2019. Det är är en minskning med 31,9 procent jämfört med samma period 2018.

- Som väntat minskar antalet svenska köp även under andra kvartalet. Efterfrågan pressas ned av politisk och ekonomisk oro i vår omvärld. I vintras genomförde vi en undersökning som visar på svenskens konjunkturoro, och hur man på grund av den väljer att dra in på lyxkonsumtion. En annan faktor är de senaste årens relativt kraftiga prisökningar på bostäder i Spanien. Därtill kommer den svaga kronan som urholkar svenskens köpkraft, säger Daniel Nilsson, VD Fastighetsbyrån utland

Avmattat

En intressant detalj är att priserna på nyproducerade bostäder steg 8 procent under fjolåret, både i storstäder och i kustområden där svenska bostadsköpare är som mest aktiva. Enligt expert förväntas priserna fortsätta stiga, om än i en mer avmattad fart.


Fler artiklar om Spanien