Stora utmaningar för nyproduktion

Marknadsläget gör att aktiviteten för nyproduktion är fortsatt låg. Under det tredje kvartalet i år publicerades drygt 2 016 nyproduktionsbostäder på Hemnet, vilket är den lägsta nivån för ett enskilt kvartal sedan 2013. Det visar nya siffror från Hemnet.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Erik Holmberg, Hemnets marknadsanalytiker

Byggandet av nya bostäder minskar och syns tydligt i antalet nyproducerade bostäder som publicerats på Hemnet. Jämfört med motsvarande kvartal förra året publicerades det 33 procent färre nyproducerade bostäder under det senaste kvartalet. Jämfört med 2016, den period då det publicerades som flest nyproducerade bostäder, har antalet nu minskat med 74 procent. Detta sett till de kvartal som hade flest publicerade annonser under den perioden. 

Även antalet försäljningar av nyproducerade bostäder är historiskt låg. Under den senaste 12-månadersperioden har totalt 2 593 bostäder registrerats som mäklarsålda. Siffran kan jämföras med över 9 184 under motsvarande kvartal för två år sedan, och är en minskning på över 70 procent. 

”Fortsatt historiskt höga privnivåer”

Dock har utgångspriserna fortfarande inte justerats på nyproduktionsmarknaden, utan ligger fortsatt på rekordhöga nivåer. Genomsnittspriset för en nyproducerad bostad publicerad i september i år var 3,9 mkr, en siffra som kan jämföras med 3,6 mkr för samma månad förra året. Det är en ökning på 6 procent. Motsvarande ökning i kvadratmeterpris för nyproducerade lägenheter var 7 procent. 

– Det är uppenbart att de stora utmaningarna på nyproduktionsmarknaden fortsätter. Vi märker av att allt fler projekt pausas samtidigt som prisnivåerna på det som publiceras fortsätter ligga på historiskt höga nivåer, säger Hemnets marknadsanalytiker Erik Holmberg. 

Han fortsätter: 

– Höga byggkostnader och en pressad köpkraft gör det svårt att få ihop kalkylerna. Nu har det även kommit uppgifter om en kraftig ökning av varsel inom byggsektorn, vilket tyvärr var väntat med tanke på den pågående utvecklingen.