Barnrum med personlig knorr

Cassandra Rodin är designern bakom det superhippa barnklädesmärket Mini Rodini. I höst har hon dessutom varit aktuell med en mini-Mini Rodini-kollektion tillsammans Lady Gaga stylisten Bea Åkerlund. För Hemnets läsare tipsar Cassandra hur man inreder ett barnrum med personlig knorr.

Det senaste året har barnklädesmärket Mini Rodini slagit ner som en klädbomb bland barn och föräldrar runt om i världen. Lekfulla prints, barnkläder med hög modegrad i kombination med sköna material, samt ett konsekvent vägrande av att dela in plaggen för mycket i tjej- och killmodeller, är några av märkets signaturer. Bakom tänket ligger designern Cassandra Rhodin, även känd modeillustratör, som när hon själv fick barn tröttande på att alla barnkläder ”såg likadana ut”. Cassandra började rita barnkläder och år 2006 drog hon igång Mini Rodini. Nu fem år senare har märket en butik i det anrika modevaruhuset NK i Stockholm samt en butik vägg i vägg med Acne mitt i på Södermalm i Stockholm.Förutom kläder har Cassandra även designat barntapeter och just nu arbetar hon med en heminredningskollektion för barn. Själv är Cassandra mamma till Zed, 8 år, och Don Louie, 5 år, som delar rum tillsammans i familjens lägenhet på Söder i Stockholm där även hundarna Biba, en fransk bulldog, och Wednesday, en Griffonvalp, bor. Inredningen i pojkarnas barnrum präglas av färg, kreativitet och mys.
- En sak vi har lagt ner lite extra krut på att belysningen. Det är vikigt med många och mysiga lampor för att skapa en trygg känsla, säger Cassandra.

Prints och mönster är återkommande teman i Mini Rodinis kollektioner. Mönster är även något som Cassandra tycker är viktigt i ett barnrum. Det är ett sätt att väcka fantasier och föda kreativitet, menar hon.
- Jag kommer ihåg nästan alla tapeter och tygmönster från min barndom och brukade hitta på sagor och historier som utgick från det som fanns runt omkring mig.

Som många barn i innerstaden delar Zed och Louie rum. En nödvändighet, men som det är nu så tycker Cassandra att lösningen funkar bra.
- Zed och Louie lär sig att kompromissa och komma överens. Dessutom leker de mycket tillsammans och har kul ihop.

I barnrummet har killarna inte så mycket leksaker, ett medvetet val från Cassandra sida.
- Mina barn gillar att rita, spela spel, pyssla och hålla på med sakar de hittar hemma. Louie bygger hellre något av plåster och papper än att leka med en leksak som någon annan redan gjort färdig till honom. Dyra leksaker blir aldrig använda hemma hos oss, Zed och Louie blir gladare för en pruttkudde för 19 kronor än en dyr bilbana.

På grund av att det inte finns så mycket saker i rummet går städningen ganska enkelt.
- Det är vikigt att Zed och Louie kan hjälpa till på ett sätt som inte blir för jobbigt. De har två lådor under sängen där de kan skyffla ner allt huller om buller.

Eftersom båda barnen är förtjusta i dataspel har Cassandra fixat så att de har en egen myssoffa och tv på rummet.
- Jag tycker det är bra med dataspelen. De lär sig engelska, och spelen väcker även deras fantasi. Så länge de inte sitter hela tiden så har jag inget emot det. Däremot efterlyser jag spel med bättre genustänk.

Det är från sina barn som Cassandra får den mesta av inspirationen till Mini Rodini. Zed och Louie lär henne vad som är viktigt, något som även präglar inredningen i deras rum.
- Inredningen i vår lägenhet är Art Deco-inspirerad med material som mörka träslag, djurprints och läder, men i barnrummet är det mjuka tyger, mjuka färger och mys som gäller, säger hon.

Nästa år lanserar Mini Rodini sin första inredningskollektion för barn. Bland annat kommer det att ingå sängkläder och planscher med kända Mini Rodini-mönster och motiv.
- Det ska bli jättekul och är något vi har tänkt på ett tag nu, säger Cassandra.

Cassandra Rhodin tipsar:
5 snabba för att inreda ett barnrum med personlig stil.

• Belysning, många ljuskällor som tillsammans skapar mysigt och harmoniskt ljus.
• Istället för att köpa möbler på IKEA köp en byrå på myrorna och måla om den i någon fin färg.
• Inred med mycket textilier och våga satsa på fina mönster.
• Häng mycket tavlor och bilder på väggarna. Båda teckningar som barnen gjort själva och andra bilder de gillar.
• Krukväxter. Zed och Louie gillar kaktusar och köttätande växter som är spännande. De har även en bladväxt som fäller ihop bladen när man rör vid den vilket uppskattas mycket.

Rekommendera Twittra